2024. március 29., péntek

Már gyűjtik a virágport

A magyarkanizsai Kordovánék száznegyven méhcsaládról gondoskodnak

A magyarkanizsai Kordovánék száznegyven méhcsaládról gondoskodnak
A piacon jártasak évtizedek óta megszokhatták Kordován Miklóst, aki folyamatosan kínálja a mézeket, ami mögött, sejthetjük, sok munka van, míg a standig elér. Fiával, Zoltánnal együtt száznegyven méhcsaládról gondoskodnak, a mézet pedig 500–800 dinárért kínálják. A legolcsóbb a repce, ami 500 dinár, majd a virágméz 600-ba és a vegyes 800-ba kerül. Ahogy az emberek is a szélrózsa minden irányába szétszóródtak, úgy a Kordován-méz is sokfelé eljutott, mert a minőséget az emberek becsülik és szeretik, náluk pedig idestova húsz éve ugyanazt kapja a vásárló, amihez ragaszkodnak is. A kínálatuk bővült, viaszgyertyákat is lehet náluk venni, ami szintén csak természetes alapanyagból készül. A barka már virágzott, most már a következő fajtákat várják, többek között az akácot, és akkor belendülnek a méhek és velük együtt ők is, és mindebbe csak az időjárás szólhat bele.

Kordován Miklós évtizedek óta foglalkozik méhészettel

Kordován Miklós évtizedek óta foglalkozik méhészettel

– Tél folyamán nincs sok munkája a körültekintető méhésznek. Ősszel el kell készíteni mindent, hogy a méhek kapjanak elég élelmet. A jó idő beköszöntével rendbe tettük az aljukat, majd figyeltem is, hogy hogyan viselkednek. Ahol hangosabbak voltak, ott anyaveszteség lépett fel. Mostanra, ahol kellett, adtunk be mézes keretet, hogy legyen nekik mit enni – mesélte a méhész, aki hozzátette, hogy természetesen a vízellátásukról is gondoskodnak. – A barkáról már szedték a méheink a virágport. A barackfák után a szilvát és a fűzfát is várjuk. Mire a repce virágzik, azt követően pedig az akác, addigra a méheink már fel lesznek erősítve. A repce a hónap végén nyílik. Nagy kérdés, hogy lesz-e akác, vagy elfagy, mert az ahogy kipattan, meg is fagy, ha az idő nem kedvez neki. Már két éve nem volt, és ha így folytatódik az időjárás, kénytelenek leszünk leszokni ezen a vidéken a tiszta akácról, legfeljebb keverék lesz: akác és repce meg olajfűz – magyarázta a méhész, aki arra is kitért, hogy a méheket a kártevők is támadják.

– A varroa atkával úgy kell élni, mint kutyának a bolhával. Ez jelen van, és ha nem irtjuk, annyira szapora, hogy már a fiatal sejtben megjelenik. Kiirthatatlan ez az Indiából származó élősködő – fogalmazott Kordován Miklós. Hogy mikorra várható az első pörgetés, arról még talán korai beszélni, de mint mindenben, itt is bizakodónak kell lenni.
– A repcéről várjuk az első pörgetést, ha lesz repce – mondta a méhész, akinek termékei már bizonyítottak. Most az időjáráson a sor.

Nyitókép: Kordován Miklós évtizedek óta foglalkozik méhészettel