2024. április 24., szerda
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Május elején kezdődik a Fruška gora-i korridor építése

– A köztársasági és a tartományi kormány együttes munkájának eredményeként, Aleksandar Vučić államfő kezdeményezésére immár minden készen áll a Fruška gora-i korridor építésére, és május első napjaira várjuk e jelentős infrastrukturális projektum megvalósításának kezdetét – jelentette ki Igor Mirović tartományi kormányfő, miután Újvidéken megbeszélést folytatott Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszterrel.

Mirović kiemelte, hogy a tartományi kormány már kiadta az engedélyt az építőhely megnyitására, és úgy értékelte, hogy ez jelentős hír Ruma, Ürög, Pétervárad és Újvidék, akárcsak a gazdaság és a polgárok számára, valamint az áruszállítás és a jobb összeköttetés szempontjából. A tartományi kormány székházában megtartott találkozón szó volt más nemzeti jelentőségű, vajdasági infrastrukturális projektumokról is, például az Újvidék–Nagybecskerek–Belgrád autópálya építési tervdokumentációjának előkészítéséről, a Zombort és Nagykikindát összekötő gyorsforgalmi út építéséről, valamint arról a támogatásról, melyet a tartományi kormány nyújt az Újvidéktől a Magyarország határáig vezető gyorsvasút megépítéséhez.

– A tartományi kormány a köztársasági kabinet megbízható partnere lesz, és közös erővel valósítjuk meg a tervezett projektumokat, melyek megváltoztatják az ország e részének arculatát, és lehetővé teszik a kevésbé fejlett községeknek is, hogy a gyorsforgalmi utakhoz kapcsolódjanak. A következő években Vajdaság összeköttetéseit autópályák, gyorsforgalmi utak és gyorsvasút szolgálja – nyilatkozta a tartományi kormány elnöke.

A tegnapi székvárosi találkozón abban állapodtak meg, hogy munkacsoportot alakítanak, amely az Újvidék és Belgrád közötti régi úton, valamint a Péterváradtól Belcsényig (Beocsinig) vezető kerékpárút építését készíti elő a helyi önkormányzatokkal együttműködve. Szó volt a begecs–palánkai út újjáépítéséről, az Ópáva (Opovo) és Torontálvásárhely (Debelzacsa) közötti útszakasznak a főúttal való összekapcsolásáról, valamint a karlóca–péterváradi közút felújításáról is.

– Amióta miniszter vagyok, ez volt a legkomolyabb és legátfogóbb megbeszélés, melyen részt vettem. Ötven év elteltével olyan beruházásokat hajtunk végre, melyek már régóta várattak magukra, és amelyek rendkívül fontosak Vajdaság lakosságának – állapította meg Momirović miniszter, és bejelentette, hogy a következő két évben több vajdasági helyi önkormányzatban is víztisztító berendezést építenek – közölte a tartományi kormány sajtóirodája.