2024. április 19., péntek

A pedagógus jelenlétét semmi sem pótolhatja

A szabadkai Majsai Úti Általános Iskola munkatársai igyekeznek minél jobban helytállni a távoktatás során
A szabadkai Majsai Úti Általános Iskola (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai Majsai Úti Általános Iskola (Fotó: Gergely Árpád)

Az elmúlt egy év során az oktatási intézményeknek, az igazgatóknak, a pedagógusoknak, a diákoknak és a szülőknek rengeteg kihívással kellett szembenézniük. Az állandóan változó járványügyi intézkedések, szabályozások rányomták a bélyegüket az iskolai munkára. Tavaly március közepétől egészen a tanév végéig minden általános és középiskolás diák távoktatásban követhette figyelemmel az órákat. Az elmúlt egy év során különféle modellek szerint szervezték meg az oktatást az iskolákban. Arra kerestük a választ, hogy miként állták meg a helyüket iskolák a járvány idején. Felkerestük a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola igazgatónőjét és munkatársait, hogy arról kérdezzük őket, miként kezelték az elmúlt egy év során a járványhelyzet okozta kihívásokat.

Bognár Beáta igazgatónő lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az első félévben egy ideig az alsós és a felsős tanulók bejártak az iskolába. Szerencsére akkor sikerült úgy megszervezni az oktatást, hogy minden osztály számára legyen hely, hiszen az évfolyamokat váltásokra osztották.

– Egy tanteremben tizenötnél több tanuló nem tartózkodhat, de szerencsére van elég termünk, ezért meg tudtuk oldani azt, hogy minden osztály elférjen az iskolában. A tanítási órák harmincpercesek. November végén a járványhelyzet miatt a felsősök áttértek a távoktatásra, és ugyan a második félévet újra az iskolapadokban kezdték, végül az oktatásügyi minisztérium döntése értelmében jelenleg újra otthonaikból követhetik figyelemmel a tanítást. Az iskolánk az Edmodo oktatási portált alkalmazza a távoktatásban. A diákoknak az online tanítás idején is ugyanúgy harmincperces óráik vannak, mint a tantermi oktatás során. A hatodikosoknak és a nyolcadikosoknak délelőtt, az ötödikeseknek és a hetedikeseknek pedig délután vannak óráik. A távoktatásban a tanárok tartják magukat az órarendhez, így az órák ugyanolyan sorrendben valósulnak meg, mint egyébként. Teljes egészében követhető az órák rendje, ugyanúgy van az órák között szünet – emelte ki az igazgatónő. Mint hozzátette, a feleltetés, az ellenőrzők, dolgozatok írása és az osztályozás sokkal könnyebben és jobban megvalósítható az iskolában, mint a távoktatásban.

– Egyértelmű, hogy a tanulóknak is jobb a tantermi oktatás, hiszen ha valami nem világos nekik, kérdezni tudnak a tanártól, és rögtön megkapják a választ. Azokban a családokban, ahol két gyermek van, és egy számítógép, nehéz megszervezni az órákon való részvételt, hiszen előfordulhat, hogy mindkét gyermeknek ugyanabban az időpontban van órája. Szerencsére a tanárok rugalmasak, és lehetővé teszik a tanulóknak, hogy ha délelőtt nem tudják követni az online oktatást, akkor délután is bekapcsolódhatnak. Van néhány olyan tanuló, akinek nincs internet-hozzáférése, laptopja, okostelefonja, tabletje. Ilyenkor a tanító vagy a tanár nyomtatott formában adja át a diáknak a tananyagot – tudtuk meg Bognár Beátától.

Arról is beszámolt, hogy járványhelyzet romlása óta nem tudták élőben megtartani az iskolai rendezvényeiket, így azok átkerültek az online térbe.

– A diákok és a szülők nagyon szerették a rendezvényeinket. A pandémia óta online Napsugaras ősz, anyák napja, jelmezbál és Szent Száva-napi ünnepség is volt. A gyerekek ezt is élvezik, mert alig várják, hogy történjen valami. A jelmezbált úgy bonyolítottuk le, hogy a diákok otthon beöltöztek, és beküldték nekünk a jelmezes fotóikat. Ezekkel az online eseményekkel próbáljuk színesíteni a diákok mindennapjait. A járványhelyzet miatt azonban több tanulmányi verseny is elmaradt, viszont a pedagógusok részére több ingyenes, online továbbképzést is szerveztek. Az iskolánk igyekszik naprakészen tájékoztatni a tanárokat és az osztálytanítókat ezekről a lehetőségekről. Abban biztos vagyok, hogy mindannyian szeretnénk, ha minden diák mielőbb visszatérhetne a tantermi oktatásra – szögezte le az igazgatónő. Az alsósok jelenleg az iskolában tanulnak. Egy évvel ezelőtt azonban ők is távoktatásban vettek részt, így az osztálytanítóknak sokkal nehezebb volt átadni nekik a szükséges ismereteket. Rózsa Ramóna tanítónő jelenleg elsős diákokat tanít. Elmondása szerint tavaly, a rendkívüli állapot idején még napközis tanítóként dolgozott. Az oktatási intézmények bezárásával az iskolai napközik sem dolgoztak, és csak májusban nyitották meg ismét kapuikat a diákok előtt.

– Tavaly láthattam azt, ahogyan a gyerekek a televízió adását nézik, és élőben követik az órát. Azt tapasztaltam, hogy mindez nagyon furcsa volt a gyerekek számára. Eleinte még érdekes volt nekik, de később hiányolták a tanító segítségét, jelenlétét, ami a tantermi oktatás során megvalósul. A diákok figyelme sem tud tartós lenni a televízió nézése közben. Tartok tőle, hogy áttérünk az alsósokkal is a távoktatásra, hiszen jelenleg elsősöket tanítok. Az lehet, hogy a kicsik már tudják használni az okoseszközöket, de a tanító jelenlétét semmi sem pótolhatja – mondta Rózsa Ramóna.

Mint hozzátette, a tantermi oktatás a legjobb – legyen szó általános vagy középiskolás diákokról. Szerinte az az igazi oktatás, amikor a tanulók és a tanár együtt vannak a tanteremben, közösen dolgoznak, megvan a megfelelő kommunikáció és interakció.

Csőke Márta történelemtanárként dolgozik az iskolában. Jelenleg távoktatásban tanít. Szerinte az online oktatásnak nemcsak nehézségei vannak, hanem pozitív hozadéka is.

– Az elején mindenki egy kicsit megijedt, mert nem tudtuk, hogyan fog működni a távoktatás a gyakorlatban. Nem tudtuk, hogy miként fogjuk ösztönözni a diákokat. Ahogy teltek-múltak a hetek, láttuk, hogy a pandémia sokkal hosszabb lesz, mint ahogyan az elején feltételeztük. 

Megpróbáltunk alkalmazkodni és fejlődni, hogy magunkhoz képest a maximumot tudjuk nyújtani a gyerekeknek. Különféle online továbbképzéseken vettünk részt, amelyeken különböző lehetőségeket ismertünk meg, így eredményesebben tudunk tanítani a távoktatásban. Pozitívumnak tartom azt, hogy minden egyes pedagógus óriási fejlődést ért el az informatikai tudása területén. Ez ugyanúgy a gyerekekre is igaz. Az elmúlt egy évben azt tapasztaltam, hogy a diákok annak ellenére, hogy beleszülettek a számítógépek világába, leginkább játékra használták az okoseszközeiket. Ahogy telt az idő, egyre jobban belejöttek a dokumentumok szerkesztésébe, küldésébe, prezentációk készítésébe. Néhány zárkózottabb, félénkebb típusú tanulónál azt tapasztaltam, hogy sokkal aktívabbak lettek a távoktatás alatt. A tantermi órákon ezek a gyerekek nem mertek jelentkezni, nem mertek megszólalni, ha a tanár kérdezte őket, bizonytalanok voltak. Amióta áttértünk a távoktatásra, ezek a gyerekek készítik el először a házi feladatokat, és ők küldik vissza a leggyorsabban. Előfordulhat, hogy egy jó képességű gyermeknek lankad a figyelme, vagy nehezen tudja tartani a tempót a távoktatásban. Ilyenkor megpróbálunk beszélni a szülővel és az osztályfőnökkel, és némiképpen megoldani a problémát. Az osztályozás sokkal nehezebbé vált. Gyakori, hogy különféle teszteket készítünk, bár én még nem mertem osztályozni ezeket. Nem lehet tudni, hogy a diák önállóan dolgozott-e, vagy a szülő, illetve az iskolatársai segítségét kérte. Úgy érzem azonban, hogy a gyerekek többsége lelkiismeretes – emelte ki a tanárnő. Arra a kérdésre, hogy mely online platformokat, alkalmazásokat, oktatási segédanyagokat használja a távoktatás során, a következőt válaszolta:

– Mindenképpen kihasználom a televíziós órákat. Gyakran felhívom a diákok figyelmét erre a lehetőségre. A zanza.tv-t sokszor használom, ezek rövid videók, amelyeket viszont már korábban is alkalmaztam. Még nem tartottam zoomos órát, bizonytalan vagyok ezen a téren. Ha sokáig tart a járványhelyzet, akkor lehet, hogy megpróbálom – mondta el lapunknak Csőke Márta.

Radetić Ádám, az iskola zeneművészet-tanára pozitívan élte meg a távoktatást. Elmondása szerint nagyon megörült annak, hogy az online órák során olyan dolgokat is kipróbálhat, amelyekre a tanteremben nem lenne lehetősége.

– Tavaly szinte egyik napról a másikra tértünk át a távoktatásra. Az első héten a Facebookot használtuk, aztán elkezdtük alkalmazni az Edmodót, és ezt azóta is használjuk, attól függetlenül, hogy online térben vagy a tanteremben tanítunk. Olyan esetekben is jó, amikor a diákok többet szeretnének megtudni egy-egy témáról, vagy szeretnének ismételni. A zeneművészet tanítása közben különféle nehézségekbe ütköztünk. Az oktatásügyi minisztérium nem javasolja azt, hogy énekeljünk az órákon, így a tananyag egy részét nem tudtam megvalósítani. Fel kellett találnom magam, és azon kellett dolgoznom, hogy minél érdekesebbek legyenek az online órák. A legtöbb kollégámhoz hasonlóan élőben tartom azokat a Zoom platformon, így látom és hallom a diákokat. Észrevettem, hogy a tanulók igénylik azt, hogy a tanár „élőben” magyarázza el az anyagot. Az ellenőrzőket elég nehezen lehet online megíratni a tanulókkal, de erre is van megoldás, hiszen az Edmodo platformon is tudunk kvízeket, ellenőrzőket készíteni. Az online órákon a Kahoot applikációt is szoktam használni. Ha ezt élőben teszem, akkor csökken annak az esélye, hogy a diákok másolják egymástól a válaszokat – mondta el Radetić Ádám.

Mint hozzátette, a távoktatás nem hosszú távú megoldás, hiszen a tanárok és a gyerekek is nagyon várják, hogy újra rendes körülmények között folyjon az oktatás. Amíg az első félév során minden diák és tanár bejárt az iskolába, a tantermi oktatás mellett igyekezett beépíteni különféle online kvízeket az órákba. A hibrid oktatás támogatójának tartja magát. Amennyiben hamarosan visszatérnek az iskolai oktatáshoz, akkor is alkalmazni fogja a távoktatás során használt weboldalakat, platformokat, applikációkat. Azt is elmondta, hogy az iskola nagy segítségére volt a tanároknak abban, hogy különféle ingyenes, online továbbképzéseket ajánlott a számukra, és naprakész tájékoztatást kaptak ezekről a lehetőségekről. Tanárként igyekezett minél több ilyen képzésen részt venni.

A távoktatás, a változó járványügyi intézkedések, a bezártság és a személyes kapcsolatok hiánya mindenkit megvisel. Az elmúlt egy év nagyon nehéz volt a diákok, a szülők és az iskolák dolgozói számára. Török Róbert, a Majsai úti Általános Iskola pszichológusa szerint mindenki nehezen viseli a helyzetet. Szerinte a problémák nagy része a távoktatásra és a személyes találkozás hiányára vezethető vissza.

– Komoly gond, hogy a diákok nem találkoznak, nem járnak el egymáshoz. Redukálódtak az élő kapcsolatok, és ez valamilyen módon megmutatkozik a diákoknál. A baráti kapcsolatok is sérülnek. A tanárok próbálják magukat tartani, de nekik is nagyon nehéz. Technikailag az is nehezen kivitelezhető, ha a tanár szülő és pedagógus is egyben. Ezenkívül azok a diákok, akik a tantermi oktatás során nem voltak aktívak, és nehezen lehetett őket tanulásra buzdítani, kihasználják a távoktatást, hiszen most sem dolgoznak. Nagyon nehéz aktiválni, motiválni és rávenni őket arra, hogy vegyenek részt az órákon, oldják meg a feladatokat, és küldjék vissza azokat – emelte ki az iskola pszichológusa. Mint hozzátette, a tanárok és a diákok közötti kommunikáció is sokkal nehezebbé vált a távoktatásban. Amikor a diákok a tanteremben vannak, adott az élő kommunikáció, és mindent meg lehet beszélni. Azt is megosztotta velünk, hogy ugyan az iskolában némely tanárok használják a Zoom vagy a Google Meet platformot, viszont ezek alkalmazása szerinte nem helyettesítheti az iskolai órát, vagyis az élő interakciót a tanár és a gyerekek között. Mint kiemelte, mindannyian várják, hogy visszatérjen minden a rendes kerékvágásba, és úgy tudjanak dolgozni az iskolában, mint a járvány előtt.