2024. április 20., szombat

Egyedülálló vers- és regényadatbázis

Az ELTE kutatói hozták létre

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján. Bár az oldalt elsősorban kutatóknak, egyetemistáknak és tanároknak fejlesztették ki, a készítők úgy vélik, hogy a középiskolai vers- és regényelemzések során is hasznát vehetik a diákok.

Az adatbázis mindenki számára elérhető, használata pedig egyszerű: beállítható a keresett mű szerzője és címe, a vers rímképlete, verselése, a regényeknél a terjedelem és a kanonikusság mértéke, de a program képes meghatározni egy adott kifejezés szótári alakját, szófaját, valamint morfológiai jellemzőit is.

Elérhetőek úgynevezett gyakorisági listák is, amelyek azt mutatják meg, hogy az adott költő vagy író mely főneveket használta a leggyakrabban, vagy éppen hogy alakult az alkalmazott jelen és múlt idejű igék aránya.

Aki pedig a periodikák között keresne, az egyelőre hat portál – Abcúg, Heti Válasz hetilap, Magyar Idők Online, Magyar Nemzet, Mosthallottam.hu, Válasz és a VS – cikkei között böngészhet.