2021. május 12., szerda

Rajz- és alkotópályázatot hirdet a Hagyományok Háza

Kárpát-medencei népviseletek motívumait, formavilágát megörökítő rajz- és alkotópályázatot hirdet a Hagyományok Háza Nyitott Műhelye óvodai és iskolai gyerekcsoportok, szakkörök és egyéni jelentkezők számára határainkon innen és túlról.

A pályamunkákat május 7-én éjfélig várják postai úton vagy digitálisan, a legjobb alkotásokat virtuális kiállításon mutatják be az érdeklődőknek – közölték a szervezők kedden az MTI-vel. Az idei év témája a népviselet, amivel kapcsolódni szeretnének a hetvenéves Magyar Állami Népi Együttes jubileumához, valamint a néptánc iránt elkötelezett gyerekeket szeretnék megszólítani a Kárpát-medencében és a diaszpórában.

A pályázaton csoportos munkaként várnak játékokat, egyebek mellett társasjátékot és memóriajátékot, valamint összefűzött alkotásokat, például mesekönyveket, leporellókat is. Kiemelten ajánlják feldolgozásra a különböző női, férfi és gyermekviseleteket, külön értékelik a helyi értékek bemutatását, feldolgozását, gyűjtését.

Tóth Takó Jázmin (Sapesiszentgyörgy) rajza
Tóth Takó Jázmin (Sapesiszentgyörgy) rajza

„A pályázattal az ifjabb nemzedéket ösztönözni szeretnénk arra, hogy felmenőik családi ládáinak tartalmából is merítsenek ihletet. Másrészt az Újítsd meg a viseletet! jelmondattal szeretnénk motiválni a jelentkezőket, hogy tervezzenek népviselet ihletésű, de új, a mai korhoz illő, viselhető ruhadarabokat, kiegészítőket, ékszereket” – idézi a közlemény Farkas Réka, a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyének programszervezője szavait.

A pályázat részletei a hagyomanyokhaza.hu oldalon olvashatók.