2021. május 15., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Száz alatti esetszám a cél

Predrag Kon szerint másfél-két hónap múlva engedélyezhetik a szabadtéri gyülekezéseket

Akármikor enyhítik a hatályos járványügyi korlátozásokat, megkezdődik a találgatás, mikor születik hasonló döntés, illetve mikor válik szabadabbá az életnek egy-egy újabb szegmense. Branislav Tiodorović epidemiológus szerint a gyülekezésszabadság korlátozása akkor enyhülhet, ha jelentősen visszaesik az újonnan fertőzöttek száma. A Blic napilapnak nyilatkozva kifejtette: ahhoz, hogy ne csak legfeljebb öt személy gyülekezhessen, a napi esetszámnak száz alá kell csökkennie. Ezt megelőzően az alapvető cél az, hogy naponta ezernél kevesebb új fertőzést jegyezzenek az országban, tette hozzá Branislav Tiodorović.
– Miután elérjük az említett számot, azon fogunk dolgozni, hogy az esetszám száz alá csökkenjen. Azt, hogy ez mikor történik meg, lehetetlen felmérni. A különböző egyetemista bulikat, vagy az emlékmű körüli tömeges kólót látván sajnos nem vagyok optimista – fejtette ki Tiodorović.
Predrag Kon epidemiológus ennél precízebb volt, szerinte másfél-két hónap múlva engedélyezhetik a szabadtéri gyülekezéseket, amelyeken védőmaszkot sem kell majd viselni. Azzal kapcsolatban, hogy Aleksandar Vučić államfő gyakran megszegi a hatályos járványügyi óvintézkedéseket, az N1 tv-nek nyilatkozva Kon a következőket mondta: „Hogy hibázik-e? Igen, hibázik. Ezt meg is mondtam neki. Ugyanakkor válaszolnia neki kell, nem tolmácsolhatom azt, amit nekem válaszolt."

Ahhoz, hogy ne csak legfeljebb öt személy gyülekezhessen, a napi esetszámnak száz alá kell csökkennie – véli Branislav Tiodorović (Fotó: Beta)
Ahhoz, hogy ne csak legfeljebb öt személy gyülekezhessen, a napi esetszámnak száz alá kell csökkennie – véli Branislav Tiodorović (Fotó: Beta)

HA ITT VAN, HA NEM, INDOKOLATLAN A PÁNIK
Felborzolta a kedélyeket Tatjana Adžić Vukičević, a batajnicai Covid-kórház igazgatójának azon kijelentése, hogy tekintettel „a kollégái által megfigyelt folyamatokra, megalapozott a feltételezés, hogy Szerbiában, a mostanra domináns brit vírusvariáns mellett, a koronavírus brazil variánsa is megjelent". Eddig szinte minden új vírusvariáns negatívan befolyásolta a vírus fertőzőképességét, továbbá a Covid–19 következtében kialakuló kórkép súlyosságát, közölte Tatjana Adžić Vukičević az SZRTV-nek nyilatkozva.
Tanja Jovanović virológus, a Belgrádi Egyetem Orvostudományi Karának munkatársa a Večernje novosti napilapnak azt mondta, hogy a kar laboratóriumában egyelőre nem mutatták ki a beérkezett mintákból a SARS–CoV–2 brazil variánsát. Közölte, hogy a laboratóriumban rendszeresen elemzik a Torlak Virológiai Intézetből érkező mintákat. Marija Gnjatović, a Nukleáris Energia Felhasználása Intézetének (INEP) igazgatója a Kurir napilapnak kifejtette: tekintettel az utazásokra, egyáltalán nem lenne meglepő, ha új vírusvariáns, vagy variánsok jelennének meg Szerbiában. Mint hozzátette, a vírusvariánsok miatt nem indokolt a pánik, egyelőre annyit tudni, hogy a jelenleg alkalmazott védőoltások a dél-afrikai variánssal szemben kevésbé hatékonyak.
A hírre Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immunológia doktora is reagált, a Blic napilap szerint kifejtette: „Nincsen bizonyíték arra, hogy a brazil vírusvariáns sokkal fertőzőbb, de arra sem, hogy jelentősen befolyásolja a halálozási arányt. Egyelőre még vizsgálat tárgya, hogy a magas halálozási arány Brazíliában ezzel a vírusvariánssal, vagy az ottani egészségügyi rendszer leterheltségével magyarázható."

VAJDASÁGBAN 888
A keddi járványügyi jelentés szerint országszerte 16.116 koronavírustesztet végeztek el, ebből 3572 eredménye volt pozitív (22,16 százalék). A vizsgált egy napban hivatalosan 35 Covid-fertőzött hunyt el, 5808 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,90 százalék. A kórházakban 7648 Covid-pácienst kezelnek, 247-et mesterségesen lélegeztetnek.
Vajdaságban előző nap 888 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 213-at. A közegészségügyi intézet a tartományban 17.536 aktív fertőzést tart nyilván, 3713-at a székvárosban, Pancsován több mint 1500-at, Szabadkán több mint 1200-at, míg Nagybecskereken több mint 1100-at.