2024. április 25., csütörtök

Tiodorović: Kétjegyű fertőzöttszám esetén jöhet a feloldás

Branislav Tiodorović járványügyi szakember, a válságstáb tagja kijelentette, hogy abban az esetben szüntetik meg az összes korlátozást, ha a napi fertőzöttek száma kétjegyű lesz, vagyis 100 alatti.

Tiodorović a Blicnek elmondta, hogy az elsődleges céljuk az, hogy az újonnan fertőzöttek száma 100 alá csökkenjen. Ahogyan fogalmazott, ez mind az emberek viselkedésén múlik, azonban amíg az egyetemisták bulikat tartanak és gyülekeznek, nem lehetnek optimisták, és ennek függvényében azt sem tudhatják, hogy ennek a számnak az elérésére mikor kerülhet sor.

A járványügyi szakember hozzátette, hogy a polgároknak végre meg kell érteniük, hogy ezt a háborút nem egyénileg, hanem közös erővel tudják csak megnyerni.

Ivana Milošević, a belgrádi Fertőző Betegségek Klinikájának igazgatóhelyettese a Blicnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az orvosok tartanak az intézkedések enyhítésétől, hiszen ők éreznék meg ezt a legjobban. Hozzátette, hogy a helyzetet a felvett és a hazaengedett páciensek számában mérik, és ami pozitív fejlemény, hogy ez a szám kiegyenlítődött, bár még mindig sokan szorulnak kórházi kezelésre.

– A meleg idő nem hoz enyhülést. Az egyetlen jó dolog a vakcina, azonban amíg a polgárok fele nem oltatja be magát, nem térhetünk vissza a normális élethez – mondta Milošević.