2024. április 20., szombat

Nincs ok a félelemre

A legtöbb aggodalom, amely miatt nem merik a polgárok felvenni a vakcinát, alaptalan. Kellemetlen mellékhatások ritkán jelentkeznek, és a legtöbb esetben elhanyagolhatóak. Ezzel ellentétben az esélye annak, hogy megfertőződünk és megbetegszünk, ha nem oltatjuk be magunkat továbbra is lehetséges és igen magas, vallják a szakemberek.

Az egyik legnagyobb félelem, amely a polgárokat aggasztja, hogy a vakcina hatására megváltozik a genetikai kódunk. Ana Banko virológus szakember elmondta, hogy a legtöbben a kínai Sinopharm oltóanyagát vették fel, amely inaktív vírusokat tartalmaz, és nem hat a sejtjeinkre.

– A többi vakcina egyfajta üzenetet hordoz magában. Képletesen leírva ez olyan, mint egy SMS üzenet, ami a sejtjeink számára egy utasítást ad, hogy hogyan termeljen fehérjét és az antitestet a vírus ellen. Ennek az alapja a biológiában rejlik. Genetikai anyagunk a DNS, míg az információközvetítő az RNS. Az utóbbira alapuló oltóanyag a bevitelt követő egy-két napon belül feloldódik. Emiatt tárolják nagyon alacsony hőmérsékleten, mert ez a molekula nagyon érzékeny – magyarázza a Belgrádi Egyetem Orvostudományi Kar Virológiai Intézetének virológusa.