2024. április 16., kedd

Mennyi dózisra van szükség?

– Egyes klinikai tanulmányok azt vizsgálták, hogy vajon hatásosak-e már a vakcinák első dózisai annyira, hogy megvédjenek bennünket a fertőzéstől. Az AstraZeneca esetében kimutatták, hogy az első adag után akár 70-75 százalékos is lehet a védettség, így tehát egy meghatározott időre meg tud védeni bennünket a betegségtől. A második dózist 12 hét után adják, mint egy emlékeztetőt, de még mindig inkább megelőzési szándékkal, valamint így a hatékonysága 20 százalékkal megemelkedik. Emellett itt van nekünk a Szputnyik Light is, aminek az első dózisával 3-tól 6 hónapig védettek vagyunk, ezt követően pedig szükség lesz egy második adagra is – magyarázta dr. Tanja Jovanović virológus a Prva Televízió műsorában.

A szakember Gao Fu, a kínai járványügyi központ vezetőjének szavaira reagált, aki korábban azt mondta, hogy az alacsony hatékonyság miatt szükség lehet a vakcinák kombinálására. Kijelentése pánikot keltett számos polgárnál, bár később megmagyarázta, hogy szavait tévesen közvetítették.

Azonban a közelmúltban arról is szó esett, hogy talán egy harmadik dózisra is szükség lesz, emellett az újonnan felbukkanó mutációkra új vakcinákat gyártanak majd.

– Egy teljesen másik történet a harmadik dózis. Ebben az esetben két irány van. Az egyik az új vírusvariánsok felé irányul, hiszen a vírus folyamatosan mutálódik, és lassan azoknak a struktúráknak az összetételét is változtatja, amelyek nagyon fontosak a vírus semlegesítéséhez. Ebben az esetben jelentkezik az, hogy a vakcina kevésbé hatásos az új mutációkkal szemben. A mi országunkban a brit mutáció a legelterjedtebb, amelyre kimutatták, hogy az itt elérhető vakcinák teljesen hatásosak. Megjelent a dél-afrikai és a brazil variáns is. A másik irány a harmadik dózis ugyanabból a vakcinából abban az esetben, ha az első kettő nem érte el a kívánt immunitást a vakcináció után – magyarázta dr. Jovanović.

Kiemelte, hogy a vizsgálatok kimutatták, hogy a Pfizer hatékonysága 95 százalék körüli, a Sinopharm 80-85 százalékos, emellett a kettő abban is különbözik, hogy miként váltja ki az immunválaszt az emberi szervezetben.