2024. április 25., csütörtök

Megdrágult az üzemanyag

Literenként 5-7 dinárral nőtt az üzemanyag ára Szerbiában az elmúlt másfél hónapban. Ez azt jelenti, hogy a sofőrök az üzemanyagtartályuk megtöltésére akár 300 dinárral is többet költhetnek, mint március elején – írja a 021.rs hírportál.

Egy liter ólommentes üzemanyag ára 150 dinártól kezdődik, míg március 8-án 145 dinárba került. Egy liter eurodízel jelenleg 157 dinárba kerül, vagyis szintén nagyjából öt dinárral drágább, mint egy hónappal ezelőtt. Az adalékolt üzemanyag áránál hét dinárnál is nagyobb a különbség.

A drágulást elsősorban a gázolaj világpiaci értékének növekedésével magyarázzák, a szakértők szerint azonban a piacon történő jelenlegi folyamatok miatt reálisabb lenne az üzemanyag árának csökkenése: a beszerzési árak ugyanis alacsonyak.

Nebojša Atanacković, egy szerbiai üzemanyagellátó vállalat társtulajdonosa szerint országunkban az elkövetkező időszakban nem növekszik tovább az üzemanyag ára. A beszerzők már az elmúlt egy hónapban kihasználták a lehetőséget, hogy a fekete arany világpiaci árának mozgására hivatkozva négy-öt dinárral drágítsák az üzemanyagot - magyarázta a szakember. A gázolaj ára ugyanis korábban 70 dollár volt hordónként, majd ezt követően 63 dollárra esett vissza. Bár a nagyméretű beszerzési árak 15-20 dinárral is csökkentek, a benzinkutakon mégsem esett vissza az üzemanyag ára a korábbi szintre. Szerbiában ugyanis az árak meghatározása a konkurenciától is függ – mondta Atanacković.

Tomislav Mićović, a Szerbiai Gázolaj Vállalatok Egyesületének főtitkárának elmondása szerint a szerbiai üzemanyag árakra a nemzeti, regionális és globális piac is hatással van, valamint minden más, amely változást okozhat. A jelenlegi helyzetet elemezve az árak stabilizálódnak és ezen a szinten maradnak – erősítette meg a beszerző álláspontját Mićović.