2024. április 19., péntek

Mobiltelefonnal számlázni!

A jövő évtől az ügyvédeken és a taxisokon kívül minden vállalkozó köteles lesz pénztárgépet használni

A szerb kormány legújabb határozata értelmében 2022-től minden vállalkozó köteles használni a reális időben számlázó pénztárgépet, azaz közismertebb nevén fiskális kasszát. A törvénymódosítást ugyanis januártól azokra is vonatkoztatják, akiknek eddig csak akkor kellett pénztárgépet használniuk, ha szolgáltatásaikat magánszemélyek is igénybe vették.

Az azonnali adóelszámolásra alkalmas gépezeteket tehát be kell szerezniük a piaci viszonteladóknak,  temetkezési vállalkozóknak, fogadóirodáknak, autómosodáknak, fodrászoknak, kozmetikusoknak és minden más cégnek vagy mesternek is. A pénztárgépen keresztül jegyeztetni kell majd a befizetett előlegeket is.

A törvénymódosítás nem vonatkozik azonban a mérőműszerek alapján kiadott számlákra. Ennek értelmében a villany-, víz- és telefonszámlák, illetve a fűtési költségeket igazoló dokumentumok mellé a jövőben sem kötelesek fiskális számlát csatolni a szolgáltatók.

A vállalkozók közül kivételt képeznek az ügyvédek és a taxisok is, akik továbbra is utólagos adóelszámolással végezhetik a tevékenységüket. Az erre vonatkozó rendelkezéseket sok szakember igazságtalannak tartja. Egyértelmű számukra, hogy az állam arra törekszik, hogy minél több tevékenységet törvényesítsen. Az is érthető, hogy az új rendelkezések nem vonatkoznak az őstermelőkre, a kézművesekre valamint a parkolók megfizettetésére. Az ügyvédek és a taxisok esetében viszont megoldható lenne a pénztárgép használata – erősítette meg a szakemberek álláspontját Papp György adótanácsadó, a Fiskal Pro könyvelőiroda tulajdonosa.

A szerb kormány azonban azt állítja, hogy jól felmérte a helyzetet. A kivételeket ugyanis olyan indokolt esetekre vonatkoztatta, amelyekben az azonnali adóelszámolásra alkalmas pénztárgép használata megnehezítette volna a tevékenység végzését – közvetítette az illetékes minisztérium válaszát a Szerbiai RTV. Ugyanitt kiemelték, hogy egyelőre csak javaslatról van szó, amelynek megvitatását követően még módosítani lehet az esetleges hiányosságokon.

A pénzügyminisztérium ugyanakkor ígéretet tett arra is, hogy a következő két hónapban egyértelműbbé válnak a törvénymódosítás alkalmazásának lehetőségei.

– Az a cél, hogy minél egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldásokat találjanak a rendelkezések életbe léptetésére – nyilatkozta a szerb köztelevíziónak Slavica Savičić illetékes államtitkár.

Szavai szerint a jövőben elegendő lesz, ha a vállalkozó valamivel korszerűbb mobiltelefonnal rendelkezik, az erre letölthető alkalmazások ugyanis lehetővé teszik, hogy az illető hozzáférjen a fiskális rendszerhez. Ugyanakkor a pénzügyminiszter már bejelentette, hogy a törvénymódosítás alkalmazásához szükséges eszközök beszerzését az állam is támogatni fogja – magyarázta Savičić.