2024. április 25., csütörtök

Drágán szigetelünk az idén!

Az ország, aminek nincs már ipara, drága exportra szorul

Kellemetlen meglepetés érte azokat, akik építkezési alapanyagokat vásároltak az idén. Az árak szinte az égbe szöktek az év eleje óta. A szakértők szerint ekkora méretű áremelkedésre ilyen rövid idő alatt nem volt példa az 1990-es évek óta. A sztiroporért, vagyis hungarocellért csaknem 80 százalékkal fizetünk többet – értesít az eKapija üzleti és gazdasági portál.

A szerbiai raktárakban jelentősen emelkedett a betonvas ára, valamint minden anyag, ami ezt a fémet tartalmazza: az OSB lap, a hőszigetelésre szolgáló anyagok, különféle formájú zsaluzatok és a homlokzati hálók fajtái.

– Minden Kínából érkező építőanyag ára mintegy 20–40 százalékkal megdrágult. Mivel megemelkedtek a konténeres szállítás költségei, ennek következtében felment az ára az olyan anyagoknak is, amelyeket ilyen módon juttatnak el a célországba. A homlokzati háló, a sarokléc, a zsalu különféle fajtái is így jutnak el az országba – mondta Tanja Aprcović, az egyik belgrádi raktár dolgozója a hírportál riporterének.

A čačaki raktárakban a blokktégla és a cserép ára három dinárral emelkedett, az ötös vastagságú hungarocell négyzetméterenként 170 dinárról 230-ra drágult, a ragasztók ára pedig 20 dinárral ment feljebb.

– Legjobban a 15 milliméteres lemez ára ment fel, tavaly júniusba 420, jelenleg pedig 780 euróba kerül. Ekkora mértékű árváltozásra nem emlékszem 30 éve –  mondta Rodoljub Popović čačaki üzletember.

A hirtelen beköszöntött drágulástól az építőipari termékeket forgalmazó cégek tulajdonosai is összezavarodtak, s elmondásuk szerint a vásárlókat is nagy sokk érte.

– A durva építőanyagok, például a blokkok, a téglák a csempék, körülbelül öt százalékkal drágultak, a festék-, homlokzati és hőszigetelési anyagok drágulása már jelentősebb – mondta Slavica Živković, a Korszerű Építőipari Termékek Szövetségének képviselője.

A szakértők szerint az építőanyagok árának emelkedése befolyásolja az újépítésű ingatlanok árát is. Goran Rodićnak, a Szerbiai Építési Kamara képviselőjének határozott álláspontja van a jelenlegi helyzetről. Véleménye szerint mindez a sakk-matt helyzet nem jön létre, ha a szerbiai építőipari anyagok termelését nem dönti romba az állam. Mivel a haza termelést az elmúlt évtizedben tönkretették, a külföldi beszállítók kényük-kedvük szerint manipulálják a szerbiai gazdaságot ebben a kiszolgáltatott helyzetben. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az építőanyagok árának hirtelen emelkedése nem szükségszerűen befolyásolja az újépítésű ingatlanok árát, ez továbbra is sokkal inkább függ a kereslet-kínálat törvényétől.

– Az ingatlan eladási ára a beruházótól is függ, aki ha tudja, feljebb nyomja az árat, ha pedig úgy adódik, akkor szükség szerint leengedi. Őt nem érdekli az építőanyag ára, leginkább a földrajzi fekvésnek van szerepe az árban – közölte Rodić.

Tanja Aprcović azt is elmondta, télen nem dolgoznak a téglagyárak, ezért a piacon sem volt tégla két hónapig, így csak április 1-jén kezdődtek meg a szállítások. Az építőipari termékekből, mint a tégla, cement, sincs elegendő a piacon, mert a kereslet nagyobb a kínálatnál.