2024. március 29., péntek

Kevés jó házat kínálnak

Az ingatlanpiac helyzete változatlan Zentán

Az utóbbi egy évben nem történt különösebb változás a zentai ingatlanpiacon – állapította meg napilapunknak Kelemen Attila, a zentai Ad Acta Ingatlanügynökség tulajdonosa. Elmondása szerint, leszámítva a tavaly tavaszi időszakot, amikor az iroda sem dolgozhatott, májustól ezidáig azonos méretű forgalmat bonyolítottak le, mint egyébként. Rámutatott arra is, hogy amint enyhítettek tavaly az intézkedéseken, és véget ért a karanténos időszak, rögtön megugrott az érdeklődés a kerttel, udvarral rendelkező házak, sőt a víkendházak iránt is.

Inkább eladnák, mint kiadnák a házakat

Inkább eladnák, mint kiadnák a házakat

– Akkoriban a nagyobb városokból, így Belgrádból, Újvidékről, Szabadkáról is érdeklődtek a kertes házak iránt, de mindössze néhány esetben került sor eladásra, illetve megvételre. A Zenta községben eladásra kínált ingatlanok állapotát illetően el kell mondani, hogy zömében kevésbé jó állapotúakat árulnak. Igazán jó, újabb építésű, azonnal beköltözhető házat nehéz találni, és ugyanez a helyzet a lakásokkal is. A potenciális vásárlók körében egyébként a Tiszához minél közelebb lévő ingatlanok iránt nagyobb az érdeklődés, a város vasúton túli részén lévő házak pedig kevésbé keresettek.

Ezen a téren azóta van némi változás, amióta zajlanak a Prosperitati házvásárlási támogatásai, így a vasúton túli részen található, lakható állapotban lévő típusházakat is el lehet adni – ecsetelte Kelemen Attila, a zentai Ad Acta ingatlanügynökség tulajdonosa.

Beszélgetőtársunk szerint az ingatlanárak Zentán az adai és a magyarkanizsai árakkal szinte megegyeznek, Csókán viszont feleannyiért lehet ingatlanhoz jutni.
– Zentán a lakások esetében, amennyiben nincs túl magasan, akár 300–350 eurót is elkérhetnek négyzetméterenként, míg egy kedveltebb környéken lévő, jó állapotú családi ház négyzetmétere 350–400 euró körül mozog attól függően, hogy van-e udvara, milyen a bejárata. A lakások iránt legtöbben befektetési alapon érdeklődnek, vagyis nem költöznének be a keresett lakásba, hanem kiadás céljából vásárolják – mutatott rá az ingatlanügynök, aki megjegyezte, hogy cégük ingatlanok kiadásával nem igazán foglalkozik, de némi rálátásuk erre is van, s elmondta, hogy kereslet van rá, míg a kínálat elenyésző.

A Tisza-parthoz közelebb eső házak iránt nagyobb a kereslet

A Tisza-parthoz közelebb eső házak iránt nagyobb a kereslet

– Az átlagos kétszobás lakásokat havi 80–100 euróért lehet kiadni, az egyszobásokat pedig állapotuktól függően 60–80 euróért, de ha egy lakás nagyon jó állapotban van, és nagyon jól fel van szerelve, akkor sokkal magasabb áron is kiadható. Ami a házak „tarifáját” illeti, ezeknek a bérlési díját a csekély kínálat miatt nem tudjuk.