2024. március 29., péntek

Hatszáz betegágy az új Covid-kórházban

Kétszázötven milliót fognak költeni a környék alkalmassá tételére

Az újvidéki önkormányzat keddre összehívta a képviselő-testület ülését, amelyen arról döntenek többek között, hogy a Mišelukon tervezett Covid-kórház terültén húzódó városi parcellákat átruházzák a köztársaság tulajdonába.

Az illetékes városi hivatal kezdeményezésére kedden összeül a városi parlament, hogy megtörténjen a szóban forgó parcellák tulajdonjogi viszonyának az átruházása a köztársaságra. Miután ez megtörténik, akkor már semmi akadálya sem lesz annak, hogy április 20-án elkezdjék az új kórház építését.

A területrendezési terv módosítási javaslatából kiderül, hogy 6 városi tulajdonban lévő parcelláról van szó, amelyek összesen 2,5 hektáron terülnek el. Az új Covid-kórház építését a köztársaság finanszírozza.

Az új egészségügyi létesítmény helye egy olyan közlekedési csomópont közelében lesz, amely most leginkább az autók és motorok szerelmeseinek gyülekezőhelyeként ismert. A telek ettől a ponttól 120 méterre fekszik, Pétervárad irányában.

Aleksandar Vučić államfő elmondta, hogy az intézmény kapacitása 600 ágy lesz, a bennfekvők közül 200 beteget tudnak majd intenzív ellátásban részesíteni itt. Kiépítési koncepciója a batajnicai és a kruševaci Covid-kórházak mintáját követi, de létrehozása mindössze négy hónapot vesz majd igénybe – részletezte az államfő.

Az újvidéki önkormányzat 250 millió dinárral járul hozzá az új Covid-kórház megépítéséhez. Egyelőre semmi sincs a szóban forgó telken, teljes közműhálózatosításra lesz szükség, negyed milliárd dinár értékben

Az újvidéki önkormányzat 250 millió dinárral járul hozzá az új Covid-kórház megépítéséhez. Egyelőre semmi sincs a szóban forgó telken, teljes közműhálózatosításra lesz szükség, negyed milliárd dinár értékben

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere kifejtette, hogy egyelőre nem tudja pontosan, hogy a pandémia után mire használják az objektumot, de több mint valószínű, hogy városi kórházként működik majd. – Egyelőre nem tudni pontosan, hogy városi, vagy közkórházként működik-e tovább a koronavírus-járvány után, de mindenesetre nagy szükség van ezen a területen a kórházakra – magyarázta a polgármester.

Az újvidéki önkormányzat az említett parcellák átadásán kívül 250 millió dinárral járul hozzá az új kórház megépítéséhez, ezt a pénzt a városi költségvetésben irányoznak elő erre a célra – olvasható a Dnevnik napilap honlapján. Az összegből 700 méternyi vízvezeték-hálózatot, 800 méternyi felszíni szennyvízelvezetőt, valamint 300 méternyi szennyvízhálózatot alakítanak ki, és megépítik a bekötőutakat, a járdákat és a kerékpárutat is. A munkálatok után új közmegvilágítást és villanyrendőrt helyeznek el a környéken.