2024. április 25., csütörtök

A vendéglátósok elfogadták az intézkedéscsomagot

Az éjjeli bárok és a lakodalmas termek helyzete még rendezésre vár
A vendéglátósok igényeiket a tartomány és a köztársaság illetékesei felé is továbbították

A vendéglátósok igényeiket a tartomány és a köztársaság illetékesei felé is továbbították

Ahogy lapunk is beszámolt róla, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere csütörtökön négy pontból álló intézkedéscsomagot jelentett be, amely a Szabadka Város területén működő vállalkozókat hivatott megsegíteni. Az intézkedéscsomag keretében az önkormányzat azt javasolta, hogy áprilisban, májusban és júniusban is csak a bérleti díj 50 százalékát kell fizetniük a vállalkozóknak, a nyári kerthelyiségek áprilisi és májusi bérleti díját teljes egészében, míg a júniusi, júliusi és augusztusi bérleti díjak ötven százalékát kell kifizetniük, a környezetvédelmi illetéknek csak ötven százalékát kell kifizetni, akárcsak a helyiségek kommunális szolgáltatásainak költségeit. A helyi vendéglátókat tömörítő szervezet, a Szabadkai Vendéglátók Egyesülete egyhangúlag elfogadta az intézkedéscsomagot, áll a Vicai Olivér, az egyesület alapító tagja, a felügyelő bizottság tagja által kiadott közleményben.

A közleményből kiderül, hogy a vendéglátósok egyesületének küldöttsége egy hete folytat megbeszéléseket a városvezetéssel. A küldöttséget fogadta Stevan Bakić, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere és Pásztor Bálint, Szabadka Város képviselő-testületének elnöke. A közleményben hozzátették, hogy az egyesület csütörtökön tartotta meg negyedik találkozóját, amelyen Vjekoslav Ostrogonac ismertette a tagokkal az egyesület és az önkormányzat között megkötött megállapodás részleteit. A találkozón a tagok a megállapodást egyhangúlag elfogadták.

„Hosszas tárgyalás után megszületett egy olyan döntés, amely mindkét érintett fél számára megfelelő volt. A városvezetés készségesen segített, belátták, mindannyiunk érdeke, hogy Szabadka gazdasága töretlenül tudjon fejlődni, ehhez pedig a vendéglátói szektor munkája is elengedhetetlen. További igényeinket a tartomány és a köztársaság illetékesei felé is továbbítottuk. Pásztor Bálint, mint köztársasági parlamenti képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője ígéretet tett, hogy minden tőle telhetőt megtesz az ügy érdekében” – olvasható Vicai Olivér közleményben.

Az egyesület alapító tagja kiemelte, hogy a városvezetés minden tőle elvárható lépést megtett a vendéglátósok helyzetének rendezésére, de további lépéseket is szorgalmaz az éjjeli bárok és a lakodalmas termek helyzetének rendezése érdekében.

„Szeptemberben újra tárgyalásokat fogunk kezdeményezni abban az esetben, ha a járványhelyzet azt megköveteli. Szeretném megemlíteni, hogy egyesületünk közel 100 tagot számlál, ami nagyjából 3000 munkavállalót ölel fel. A jelenlegi korlátozások keretein belül a városvezetés megtett mindent, ami tőle elvárható, azonban az éjjeli bárok, lakodalmas termek helyzetét ez nem oldotta meg. Az éjszakai bárok, valamint a lakodalmas termek sorsa még messze nincs rendezve. Ők tizenhárom hónapja nem dolgoznak, a fokozatos újranyitás őket nem érintette, mai napig tisztázatlan kérdés, hogy mikor és milyen feltételek mellett kezdhetik el újra a munkát. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a szabadkai közvállalatok lehetővé tették közüzemi számláik részletfizetését, amit itt szeretnénk megköszönni nekik, azonban sajnos ez számukra az agónia elodázását jelenti csak. Számukra csak a konkrét anyagi támogatás jelentene segítséget. Véleményünk szerint alapvető jogainkat súlyosan sértik a korlátozások, mivel azok visszafordíthatatlan károkat okoznak, arról nem is beszélve, hogy a munkához való jogunktól is megfosztanak. Gondolnunk kell a munkavállalóinkra, nem mondhatunk fel nekik a járvány miatt, nem taszíthatjuk őket a bizonytalanságba, azonban hosszútávon az sem megoldás, hogy saját zsebből finanszírozunk mindent. Természetesen mi is tisztában vagyunk azzal, hogy a védelmi intézkedések a mi érdekeinket szolgáljak, viszont be kéne látni: kisebb valószínűsége van annak, hogy egy kávézóban másfél-két méter távolságra ülve egymástól elkapjuk a vírust, mint egy adott élelmiszerüzletben a sorban várakozva” – áll többek között a közleményben.

A Szabadkai Vendéglátók Egyesületének alapító tagja és felügyelő bizottságának tagja közleménye végén újra megköszönte Szabadka Város vezetésének az együttműködést és a megértést.