2024. március 19., kedd
FORMULA–E

Formálódik a Jaguar–Mercedes párharc

Posztapokaliptikus körülmények között folytatódott a Formula–E szezonja Rómában: az elektromos széria a pandémia kezdete óta először versenyzett egy igazi világváros utcáin, s mivel Olaszországban a szigorú intézkedések jelentősen korlátozzák a lakosság mozgását, nemhogy lelátókat nem kellett építeni az üzleti központban kialakított pálya köré, de igazi kísértetvárosba érkezett a mezőny, amely a maga buborékjában élte az életét. A naptár bizonytalanságai miatt kétversenyesre bővített hétvége azonban hozta a szokásos fordulatokat, megbolondítva némi esővel is.

Nyers tempó terén úgy fest, a Mercedes őrzi előnyét, ám a zűrzavaros történések okán ezen a hétvégén sem tudták kiaknázni az összes lehetőségüket. Az első futamra Stoffel Vandoorne-nal megszerezték ugyan a pole-t, a belga azonban már a nyitókörben összeütközött az őt támadó André Lotterer Porschéjával, innentől pedig Lucas di Grassi és Jean-Éric Vergne párharcává vált a küzdelem. Di Grassi előzni tudott, ám a hajrában megadta magát az Audi hajtása, a lassú autót kikerülni próbáló Vandoorne pedig a falnak csúszott, magával sodorva csapattársát, Nyck de Vriest is, így erős pontszerzés helyett nullázott a Mercedes. A győzelem Vergne-hez és az új motorral támadó DS-hez került, a dobogót pedig a Jaguar nagy felzárkózást mutató párosa, Sam Bird és Mitch Evans tette teljessé.

A második versenynap esőben indult, ami alaposan megkeverte a lapokat az időmérőre. A Virgin újonca, Nick Cassidy vezette a mezőnyt a még nyirkos rajtnál, de a biztonsági autó kiállását követően megforgott. Pascal Wehrlein a Porsche első győzelméért hajtott, de a támadó módok felvételekor kitaktikázta őt Vandoorne, Alexander Sims pedig egy sárga zászlós fázis végén előzte meg szemfüles módon a második helyért a Mahindrával. Vandoorne kényelmes előnyét a hajrában lenullázta egy újabb biztonsági autó, de így is megnyerte a Róma ePrix második futamát.

A szezon első négy versenye után látszik, hogy idén is megjósolhatatlan a bajnokság kimenetele. Az élmezőnyben is szinte mindenkinek volt már egy-két nullázása, de a Jaguar és a Mercedes az a csapat, amelynek mindkét pilótája a tabella elején tanyázik, míg a DS-nél a címvédő Antonio Felix da Costának eddig ritkán jött ki a lépés. A számolgatást nehezíti, hogy még mindig nincs végleges versenynaptár: a városközpontokat megcélzó FE-nek különösen nehéz a helyszínekről tárgyalni ezekben az időkben. Az viszont biztos, hogy két hét múlva Valencia épített pályáján folytatódik a sorozat.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Bird 43 pont, 2. Evans 39, 3. Frijns 34, 4. Vandoorne 33, 5. De Vries 32 stb. Csapatok: 1. Jaguar 82 pont, 2. Mercedes 65, 3. DS 46, 4. Virgin 37, 5. Porsche 32 stb.