2024. április 25., csütörtök

Illik-e mutogatni a baleseteket?

Az autósport egy morális dilemmáját élesztette fel a napokban Daniel Ricciardo, rámutatva arra, hogy szerinte a sportban az utóbbi időben egyre kevésbé kezelik helyén a baleseteket: az egyes bajnokságok egyre sűrűbben használják az érdeklődés felkeltésére, szórakoztatásra a versenyautóban történt bukásokról készült videókat, pedig ezen esések során az autóban ülő versenyzők testi épsége forog kockán. Ricciardótól először tavaly láthattunk látványos kiborulást ezen téma kapcsán, amikor a Formula–1-es Bahreini Nagydíjon felzaklatta őt, hogy a piros zászlós leállás során a kivetítők Romain Grosjean óriási tűzesetét ismételgették. A francia kézfején ugyan maradandó égési sérülések keletkeztek, de ezt leszámítva sértetlen maradt, idén pedig az Egyesült Államok formulaautós sorozatában, az IndyCarban folytatja a versenyzést.

A McLaren ausztrál pilótája most a Square Mile-nak adott interjúban ismét feldobta a témát: igaz, hogy a felületes nézők közül sokak számára a nagy csattanások jelentik az autósport fő élvezetforrását, de a versenyzők és családjuk számára egyáltalán nem szórakoztató ezeket a képeket látni, és talán az sem helyes, ha a társadalmat olyan videók fogyasztására nevelik, amelyekben egy sportoló élete foroghat kockán. „Az F1 tavaly kirakott a közösségi csatornáira egy videót az év tíz legemlékezetesebb pillanatáról, amelyek közül nyolc valamilyen baleset volt. Azt gondoltam magamban, ezek teljesem megőrültek! Talán a 12 éves gyerekek ilyen tartalmat akarnak látni, mert még nem tudják, mi a dörgés. De mi már nem vagyunk gyerekek. Ennél jobban kellene ezt csinálni” – kelt ki magából Ricciardo.

Bár a biztonságtechnikai fejlesztések egyre tökéletesebbek, ami csökkenti a sérülésveszélyt, de az autóversenynek mindig is velejárói lesznek a balesetek. Eddig egyetlen széria sem reagált hivatalosan a balesetes videók dilemmájára, és valószínű, hogy amíg az üzletág gyarapodásának lehetőségét látják benne, addig nem is fognak lemondani erről az „olcsó” reklámeszközről. Ugyanakkor tegyük hozzá, az F1, a Formula–E és a többi széria is fokozottan ügyel a humánus oldalra, és csak akkor kezd visszajátszásokat mutatni a balesetekről, ha már bizonyossá vált, hogy a versenyző súlyos sérülés nélkül megúszta a történteket.