2024. április 25., csütörtök

A legismertebb költeményektől a saját versig

Adán verset teregettek a magyar költészet napja alkalmából a könyvtár előtt

A Szarvas Gábor Könyvtár rendhagyó eseménnyel emlékezett meg a magyar költészet napjáról, amely alkalmából hétfőn délelőtt negyedik alkalommal teregettek verset egy madzagra a könyvtár épülete előtt, illetve költeményeket függesztettek ki az intézmény kirakatában. Papp Horváth Csilla könyvtáros elmondta, hogy a kiteregetett költeményeket a verskedvelő olvasók küldték be, köztük gyermekek és felnőttek is.

– Az idén már negyedik alkalommal hirdettük meg a versnépszerűsítő akciónkat a magyar költészet napja alkalmából. Ilyenkor felkérjük a gyerekeket és felnőtteket, a verskedvelőket, hogy írják le, rajzolják le és küldjék el nekünk a kedvenc versüket. Mi, könyvtárosok aztán ezeket a verseket összegyűjtjük, kinyomtatjuk, ha szükséges, és lamináljuk, hogy ezzel védjük az időjárás viszontagságaitól. Ezután pedig egy madzagra kiteregetjük őket a könyvtár elé, és ez megtekinthető egy-két hétig az időjárástól függően – közölte Papp Horváth Csilla könyvtáros. – Érezzük azt, hogy koronavírus-járvány van, azt is, hogy az oktatás még nem a régi módon zajlik, az idén ugyanis kevesebb verset kaptunk, mint első vagy második évben. Viszont így is nagyon örülünk, mert aranyos munkák érkeztek. Van olyan kis olvasónk, aki a saját versét hozta el, nem egy híres költő költeményét.

Kiteregetett versek Adán (Fotó: Csincsik Zsolt)

Kiteregetett versek Adán (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Próbálunk egy kicsit újítani, ezért nemcsak azokat a verseket tesszük ki a könyvtár kirakatába, amelyek méretüktől fogva nem alkalmasak laminálásra, hanem mi is válogattunk verseket. Nemcsak József Attilától, hanem más híres magyar költőktől, és ezeknek a szerb nyelvű fordítása is megtekinthető a Szarvas Gábor Könyvtár kirakatában – nyilatkozta a könyvtáros.