2024. április 19., péntek

A digitális illusztrációktól a 3D-nyomtatásig

A szerbiai Logiscool négy műhelymunkával készül az általános iskolások és középiskolások számára

Április végén és május elején négy új műhelymunkát tartanak a szerbiai Logiscoolban. A 3D-tervezés, az App-készítés, Digitális illusztráció és Minecraft Modding elnevezésű workshopokat a szabadkai, a zentai, a magyarkanizsai, az óbecsei és az újvidéki Logiscoolban fogják megrendezni.

Rózsa Zsombor, a szabadkai Logiscool igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a műhelymunkák a digitális világ aktuális témáiból merítenek, és ezeknek köszönhetően a gyerekek olyan dolgokról tanulhatnak, amelyekre eddig nem volt lehetőségük.

– A nemzetközi Logiscool-hálózat négy új workshopot készített el. Ezek az idén tavasszal már Szerbiában is elérhetőek, és valóban piacképes tudást biztosítanak a diákok számára. A műhelymunkák bevezetik a gyerekeket a digitális illusztráció és a Minecraft Modding világába, valamint azt is megtanulhatják, hogy készülnek a telefonos applikációk, amelyeket nap mint nap alkalmaznak az okostelefonok használatakor. A negyedik műhelymunkánkon 3D-tervezéssel foglalkoznak majd, és a 3D-nyomtatással is megismerkedhetnek. Ezeken a workshopokon a gyerekek rövid idő alatt piacképes tudást fognak kapni – emelte ki Rózsa Zsombor.

Mint hozzátette, a Mincraft Modding műhelymunkát április 24-én és 25-én, vagyis szombat és vasárnap 14.00 és 19.00 között fogják megrendezni. A népszerű videójátékról szóló workshop 11–13 éveseknek szól. A MCreator modding program segítségével új karaktereket és eszközöket alkothatnak a játékban. Szerinte a 3D-tervezés workshop is sokak számára érdekes lehet, hiszen a gyerekek által megtervezett tárgyak a 3D-nyomtató segítségével fognak életre kelni.

– A gyerekek az Autodesk Tinkercad programban háromdimenziós alakzatokat fognak tervezni. A résztvevők emellett megismerhetik a 3D-nyomtatás múltját és jövőjét, illetve annak ipari és űrtechnológiai lehetőségeit. Szó lesz arról is, hogy miként lehet ezt a technológiát felhasználni a gyakorlatban, például a bútortervezés, a lakberendezés és az építészet területén. A workshopot május 8-án, szombaton 8.30 és 13.30 óra között, valamint és május 9-én, vasárnap 9.00 és 12.15 óra között fogjuk megrendezni. A 3D-tervezésről szóló műhelymunkára a 12–15 éves tanulók jelentkezését várjuk – tudtuk meg Rózsa Zsombortól.

A szabadkai Logiscool igazgatója azt is megosztotta lapunkkal, hogy a Digitális illusztráció workshopot május 3-a és 6-a között rendezik meg. Mind a négy napon 9.00 és 12.15 óra között lesz az oktatás. Ez a műhelymunka azoknak a 9–12 éves diákoknak szól, akik szeretnek rajzolni, és megismerkednének az illusztráció alapjaival.

–  A résztvevők a művészettörténet és rajzelmélet alapjairól is tanulni fognak. A műhelymunka során különféle karaktereket fognak alkotni, valamint különböző digitális formátumokat és stílusokat is kipróbálhatnak. A Krita szoftverrel fognak dolgozni, és a gyerekeknek arra is lehetőségük lesz, hogy egyszerű programozással animálják az általuk alkotott karaktereket. A workshop végén a résztvevők egy virtuális kiállítás keretében mutathatják be az alkotásaikat a csoport többi tagjának és a szüleiknek – nyilatkozta Rózsa Zsombor.

Ezenkívül az App-készítés műhelymunkáról is beszélt. Ennek keretében a diákok megtanulnak saját applikációkat írni az iPhone és az Android telefonokra. Ezeket a Thunkable alkalmazáskészítő szoftver segítségével fogják elkészíteni.

– A Thunkable platformon a diákok olyan appot készíthetnek, amilyet szeretnének. Ezek lehetnek mobiltelefonos játékok, edzéshez vagy bevásárláshoz használatos alkalmazások. A workshop során a gyerekek a vizuális programozásba is betekintést nyerhetnek. A műhelymunkát 14–18 éveseknek ajánljuk. A workshopot május 3-a és 7-e között rendezzük meg, mindegyik napon 13.00 és 16.15 óra között – mondta el a szabadkai Logiscool igazgatója.

Bővebb információ a Logiscool honlapján, a www.logiscool.com/rs-hu címen, illetve az iskola Facebook-oldalán olvasható.