2024. április 19., péntek

Jövőre elektronikus számlázás

Közmeghallgatást tartottak a parlamentben az új törvényjavaslatról

Az elektronikus számlázásról szóló törvényjavaslat jelentősen megkönnyíti majd a polgárok mindennapjait, lerövidíti az üzleti tevékenység idejét és kiadásait. Fontos mozzanata ez a digitalizálás folyamatának, ugyanakkor felveszi a lépést a legújabb világtrendekkel – emelte ki Ivica Dačić, a köztársasági képviselőház elnöke hétfőn, a pénzügyi bizottság által, a törvényjavaslat témájában szervezett közmeghallgatáson.
Dačić kiemelte, a törvényjavaslat a vállalkozási jogbiztonságot és az adatvédelmet is felerősíti, hozzájárulva ezáltal a biztonságosabb vállalkozáshoz. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy Szerbia ezzel a törvényjavaslattal összehangolja az előírásait az Európai Unió előírásaival, aminek az integráció folyamatában van kiemelt szerepe.
Az elektronikus számlázásról szóló törvényjavaslatot a kormány még a múlt hónap végén elfogadta. Ez alapján a törvényjavaslat az elektronikus számlák kiadását, küldését, fogadását, feldolgozását, tárolását, tartalmát és elemeit szabályozza, valamint kitér az elektronikus számlázás szempontjából fontos egyéb kérdésekre is a tranzakciók során. Az elektronikus számlázás mellett külön kötelezettséget ír elő a hozzáadottérték-adó kiszámításának elektronikus nyilvántartása esetében is.
A törvényjavaslat kitér arra, hogy az elektronikus számlázás kötelezettsége kire vonatkozik, illetve megnevezi azokat a jogi személyeket is, akik alkalmazhatják az ilyen számlázást, ám nem lesz kötelező érvényű rájuk nézve. Az új törvényjavaslatot, és ezzel az elektronikus számlázást a tervek szerint 2022-ben kezdik alkalmazni, de ahhoz, hogy ez megvalósuljon, először a parlamentnek kell szavaznia róla. Dačić bejelentette, hamarosan napirendre tűzik, s ezt követően tudják meghozni azokat a törvényelőírásokat, amelyek lehetővé teszik az ehhez a rendszerhez szükséges műszaki feltételek megteremtését.