2024. április 20., szombat

Kevesebb közúti baleset történt 2020-ban

Legtöbb gyalogost faluhelyen gázolnak el

Amióta Szerbiában figyelemmel kísérik a közutak közlekedésbiztonságát, a múlt évben jegyezték a legkevesebb halálos kimenetelű balesetet – közölte Vladimir Rebić rendőrigazgató a közlekedésbiztonsági koordinációs testület hétfői ülésén. Beszámolójában rámutatott, hogy a 2020-as és a 2021-es év első három hónapját összehasonlítva csökkent a balesetek és az áldozatok száma is. A Belügyminisztérium adatai alapján az év eleje óta közlekedési balesetekben négy gyermek sérült meg, ezért arra hívták fel a vezetők figyelmét, hogy használják a kötelező gyermeküléseket, és tartsák tiszteletben az előírásokat.
A balesetek számának csökkenésére érthetően több tényező hatott ki. Egyrészt jelentős mértékben csökkent a forgalom az utakon, különösen abban a három hónapban, amíg kijárási tilalom volt érvényben. A forgalom azóta sem tért vissza eredeti intenzitásához, hiszen a járványintézkedések miatt a határforgalom is korlátozott. A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai alapján 2020 negyedik negyedében (utolsó három hónapjában) 40,7 százalékkal kevesebb autó lépett be az országba, és 48,1 százalékkal kevesebb lépett ki, mint 2019-ben. A legtöbb jármű Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból és Magyarországról érkezett, és a legforgalmasabb határátkelőhelyek a batrovci, a horgosi és a Sremska Rača-i volt.
A forgalom csökkenése ellenére a közlekedésbiztonsági ügynökség adatai alapján az év eleje óta így is 39 gyalogos vesztette életét, közülük három kiskorú. Duško Pešić, az ügynökség igazgatója az RTS-nek nemrégiben adott nyilatkozata szerint a gyalogosok többsége (mintegy 63 százalék) a kisebb településeken veszti el az életét, s 93 százalékuk szintén kisebb településeken sérül meg. A legnagyobb gondot azok az útszakaszok jelentik, amelyeken nincs járda, így a gyalogosok az útra kényszerülnek. A balesetek több esetben 10-15 méterrel a gyalogátkelőhelytől történnek, mert a gyalogosok természetesnek tartják, hogy a zebra közelében is átmehetnek az úton. A kijelölt átkelőhelyen sem ritkák a balesetek. Az esetek 12 százalékában a jelzőlámpák meghibásodása, a vezetők figyelmetlensége áll a háttérben, vagy az, hogy a gyalogos úgy lép ki az úttestre, hogy a telefonjával van elfoglalva, esetleg fülhallgató van a fülében és „nem ér rá" szétnézni.