2024. április 18., csütörtök

Megkezdődtek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal

Ma megkezdődtek a Szerb Köztársaság és a Nemzetközi Valutaalap tárgyalásai, amelyek április 23-án érnek véget. Az egyik fő témája a megbeszéléseknek az új gazdasági program lesz, amelyet az IMF nem pénzügyileg, hanem tanácsadói megállapodás révén támogatna.

A Szerb Nemzeti Bank közleménye szerint a plenáris ülést online formában tartották meg, és a monetáris politika és a pénzügyi rendszer témájában folytatódott. Szerb oldalról Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank kormányzója vett részt, míg az IMF küüldöttségét Jan Kees Martijn vezette. A beszélgetésben részt vett Siniša Mali pénzügyminiszter is a társaival.

A misszió során figyelembe veszik a Covid-19 járvány összefüggésében a jelenlegi pénzügyi, monetáris és általános makrogazdasági fejleményeket.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt nyolc évben Szerbia erőteljes fejlődésre tett szert, az új megállapodás az elért eredmények megőrzésére és a strukturális reformok folytatásának támogatására összpontosít az erősebb és fenntarthatóbb gazdasági növekedés felé vezető úton.