2024. április 25., csütörtök

Még drágább ügyvédek

A megnövelt díjakkal a rendszerhibák kiküszöbölésére ösztönöznék az állami szerveket a jogászok

Az eddigi 6000 dinár helyett ezentúl 9000 dinárt kell fizetni az ügyvédeknek az eljárások megindításáért – jelentette be a szolgáltatás díjának növelését Viktor Gostiljac, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnöke. A Beta hírportálnak adott nyilatkozatában elmondta azt is, hogy ezentúl a jogi képviseletért perenként viszont 10 500 dinárt kérnek el az ügyvédek. Eddig ugyanis ezért 7500 dinárt fizettettek meg abban az esetben, ha a per értéke nem haladta meg a 450 000 dinárt. A per értékének alsó határát viszont 750 000 dinárra növelték, így az említett új díjak erre a megfizettetési kategóriára vonatkoznak. A peren kívüli eljárások lebonyolításának díjazása nem változik – tette hozzá a kamara elnöke.

A drágítást egyébként az ügyvédek kezdeményezték: március elején 528 jogász írta alá azt a kérelmet, amelyben a perenkénti legkisebb költségként a 100 euró ellenértékének megállapítását követelték a kamarától  – számolt be az előzményekről Luka Jovanović ügyvéd, aki szerint a kért összeggel kiegyenlíthették volna a jogi szolgáltatások hazai költségét a régióban alkalmazottakkal.

Jovanović ugyanakkor kiemelte, hogy a drágítás elsősorban a bankokat érinti, amelyek ellen az utóbbi években tömeges pereket indítanak a ügyfeleik. A főként kölcsönökhöz kötődő eljárások értéke nagyon alacsony, és sok esetben a bíróság által megítélt jogi költségek magasabbak a per értékénél.

– A hazai bíróságokon számos olyan eljárást is folytatnak, amelyeket a lakosok az állami intézmények ellen indítanak. Óvodákat perelnek a gyermekmegőrzés költségének szabálytalan megállapítása miatt, katonai nyugdíjak összegének meghatározása miatt folyik a vita, vagy éppen a munkaközvetítő által kifizetett térítések okozzák a nézeteltérést. A közös büdzsé felhasználóihoz kötődő perek a legtöbb esetben olyan rendszerhibákból erednek, amelyeknek a rendezése sokkal olcsóbb lenne, mint a bírósági eljárás levezetése. Az állam éves szinten jelentős összegeket különít el ezekre a perekre. A jogi szolgáltatások díjának növelésével arra szeretnénk ösztönözni az állami vezetést, hogy kiküszöbölje a rendszerből eredő hibákat – magyarázta az ügyvéd.

A peres eljárások költségeinek növelése nyolc nappal azután lép életbe, hogy a határozatot nyilvánosságra hozza a Hivatalos Közlöny (Službeni glasnik).