2024. április 25., csütörtök

Új gyár nyílik áprilisban

Az ipar fellendítése különösen nagy jelentőségű a fejletlen vidékeken

Szerbiában a járványügyi körülmények nem akadályozzák a külföldi beruházások folyamatosságát. Ana Brnabić szerbiai miniszterelnök a Pink Televízió Hit tvit műsorában nyilatkozott vasárnap este a japán Nidek cég újvidéki beruházási terve kapcsán. A műsorban szóba kerültek azok az ipari fejlesztések is, amelyek a közeljövőben valósulnak meg. Brnabić elmondása szerint április végéig újabb gyárnyitásra kerül sor – írja a b92.

A miniszterelnök nem árulta el, melyik községben nyílik hamarosan gyár, annyit viszont elmondott, hogy Aleksandar Vučić államfő elsősorban azokra a vidékekre összpontosít, ahol a munkanélküliség nagy, az életszínvonal viszont alacsony. Annyi bizonyos, az államfő érdeklődése az utóbbi időben jelentősen felélénkült az olyan községek iránt mint Ćuprija és Paraćin.

A miniszterelnök azt is elmondta, a külföldi beruházók számára igen jelentős, hogy már több németországi és japán cég is komoly beruházást tervez az országban, mivel a sikeres beruházás vonzza a következő sikeres beruházást. Véleménye szerint a német és a japán beruházók csakis olyan országban valósítanak meg jelentős befektetéseket, amelyekben az adminisztráció rendezett, a korrupció mértéke pedig elenyésző.

– Mára már a külföld számára is világos, hogy Szerbia rendezett ország, ahová megéri befektetni. A beruházók elégedettsége vonzóvá teszi az országot újabb beruházók számára is – mondta a miniszterelnök a televízióban.

Ana Brnabić arról is beszélt, hogy Újvidék rendkívüli lehetőségekkel dicsekedhet. Amellett, hogy földrajzi elhelyezkedése kiváló infrastrukturális szempontból is, a város tudományos élete is pezsgő. Az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara hamarosan európai kiváltság lesz a földművelés digitalizálása, valamint a mesterséges intelligencia fejlesztése terén is.

– Az újvidéki tudományos és technológiai park tovább erősíti Újvidék jelentőségét és a város nevezetességét – mondta Ana Brnabić.