2024. április 23., kedd

Nyctophilia

Mate Đorđević belgrádi művész Nyctophilia 2013–2021 című kiállításának ünnepélyes zárórendezvényét szombaton tartották meg a szabadkai Kortárs Galériában. A rendezvény keretében tárlatvezetésre és katalógusbemutatóra került sor, amelyen a művész és Jasmina Jovančić Vidaković, a kiállítás kurátora működött közre.

A belgrádi művész először mutatkozott be a szabadkai közönségnek. Opusza a tudatalatti sötét világgal foglalkozik. Az érdeklődők szobrokat, kerámiaalkotásokat és háromdimenziós műalkotásokat tekinthettek meg a Kortárs Galériában. A tárlat katalógusa szerb és magyar nyelven is megjelent, mely tartalmazza az alkotások fényképét és egy interjút is.

– A kiállítás azokra a területekre helyezi a hangsúlyt, amelyek a személyes érdeklődésemhez köthetőek, tehát a rajzhoz, a grafikához, a szobrászathoz és a festészethez. A legkorábbi alkotásoktól, tehát munkásságom 2013-tól mostanáig terjedő időszakát foglalja magába a kiállítás – nyilatkozta a művész a sajtónak a kiállítászáró rendezvényen.