2024. március 28., csütörtök

Hetvennyolc szavaló versengett Óbecsén

Pénteken tizenötödik alkalommal tartották meg Óbecsén a Költészet-napi szavalóversenyt a község általános iskolásai számára. Az idei megmérettetést a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a Perem Magyar Színházi Egyesület szervezte. A szavalóversenyre, amelynek megszervezését a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta, hetvennyolc szavaló jelentkezett Óbecséről, Dreáról, Bácsföldváról és Pecesorról.

– Igaz, néhány diák csak felvételt küldött a produkciójáról, mert karanténban van, de az egészségügyi előírásokat betartva sikerült megszervezni a jó hangulatú versenyt –  mondta Cseszák Korcsik Anikó, a Petőfi kultúrkör munkatársa.

A versenyzőket és felkészítőiket Rókus Zoltán, a Perem MSZE elnöke, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja köszöntötte, aki maga is versmondóként kezdte pályafutását. Felszólalásában arra biztatta a fiatalokat, hogy foglalkozzanak a költeményekkel, olvassanak sok verset, álljanak ki szavalni, vegyenek részt hasonló rendezvényeken.

 – József Attila születésnapján olyan emléknappal tisztelgünk költőin előtt, ami bárhol a világon ünnepnap lehetne a magyarság körében, hiszen ahányan vagyunk, mind olvasunk, hallgatunk, írunk vagy éppen mondunk verset, ahogyan itt Óbecsén a diákok megtették a Költészet-napi szavalóversenyen. Jómagam is így indultam el a pályán, és csodálatos módon ezt József Attila: Április 11 című versével tettem. Persze azóta számtalan jobbnál jobb verset tanultam és adtam elő, de ez az egy valahogy bevésődött. Ez most nem szimpla médiafogás, vagy hogy ez jól hangozhat az újságcikk olvasói körében, hanem tényleg így van. A versmondónak az első sikeres verse mindig megmarad. De senkinek sem gördülékeny az indulás. Van, hogy sokszor kell különdíjasnak lenni ahhoz, hogy az ember elleshessen olyan fortélyokat, ami előre segíti a következő megmérettetésen. A versmondónak mindig tanácsot kell kérnie a zsűritől a verseny után, hiszen ők azok, akik hasznos tanácsot adhatnak a pódiumra lépéshez – tette hozzá Rókus Zoltán.

A szavalókat háromtagú zsűri hallgatta meg és értékelte: Pakai Orosz Annamária, az Óbecsei Gimnázium magyartanára, Magyar Zsófia, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja és László Roland, az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős színinövendéke.

Az első osztályosok közül – akik 27-en mérték össze felkészültségüket – Hódi Zsófia bizonyult a legjobbnak, Deák Júlia és Szabó Hanna előtt. A határozott kiállásért Bartusz Áron kapott különdíjat, Dér Zsókát pedig a kifejező beszédért jutalmazták. A zsűri ebben a kategóriában különdíjat adott még Dosztán Emilinek, Pekár Balázsnak, Horvát Aninának, Léner Csanádnak és Dvorszki Rihárdnak. A másodikosoknál az osztott első helyet Horváth Dorka és Horváth Miksa szerezte meg. Második lett Bukli Benjamin, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Selymesi Leonel állhatott. Különdíjat Lovas Amadea és Máté Martin kapott. A 3–4. osztályosoknál Butás Petra lett az első Ferenci Orsolya és Bozsik Rebeka előtt. A különdíjat Stefaniga Vince vihette haza.

– Nagyon élveztem a szavalóversenyt, nagyon jó látni, hogy ennyi gyerek van, aki eljár szavalni. Én már azt is sikernek élem meg, hogyha egy olyan embert találunk ebben a gyerekseregben, akinek ez igazán fontos és akár még a jövőjét is el tudja képzelni a színpadon. Úgy érzem, tegnap találkoztam pár ilyen gyerkőccel. Tudom, hogy napokig ott ülnénk, ha minden egyes versenyzőnek külön elmondanánk a véleményünket a teljesítményéről, de esetleg a tanító néniket, tanárnőket, felkészítőket össze lehetne hívni egy kis beszélgetésre, ahol elmondaná a zsűri, hogy mire figyeljenek, ha segítik a diákokat, például a versválasztásra, a szerző-cím előadására, a hangerőre, néhány ilyen alapvető technikai dologra – tette hozzá László Roland.

Az ötödikesek és hatodikosok korcsoportjában Kisutcai Ivett lett az első, Hanák Vanessza a második, a harmadik helyen pedig Herbatényi Botond és Koncz Villő osztozott. Bátori Flórián a kifejező beszédéért kapott különdíjat, valamint különdíjas lett még Kruezio Lav és Szabó Vivien is. A legidősebbek, a hetedik és nyolcadik osztályosok között, Horvát Kinga bizonyult a legjobbnak, a második helyet Varró Tódor szerezte meg, a harmadik helyen pedi Deák Evelin és Koncz Antónió osztozott. Különdíjat ebben a kategóriában Gál Noémi kapott.

– Az első három helyezés mellett különdíjakat is osztottunk, illetve előfordult osztott első és harmadik hely is. Mindezek már eleve tükrözik, hogy mennyi tehetséges versenyzővel találkoztunk, viszont szeretném kiemelni, hogy csodálatos élmény volt. A versválasztások külön dicséretet érdemelnek. Örülünk, hogy mindezt élőben meg tudtuk szervezni, hiszen a gyerekek is teljesen másképp élik meg, hogy meghallgathatják társaikat, hogy bármekkora az izgalom, ki mernek állni az emberek elé, és megmutatni azt, hogy mit tudnak. Mi, a zsűri tagjai leginkább annak örültünk, amikor láttuk, hogy maga a szavaló is élvezi, ha pár percre csak rá figyel mindenki, és arra, amit ő közölni szeretne a vers segítségével – mondta Magyar Zsófia.

A támogatók jóvoltából minden szavaló oklevelet, CD-t és golyóstollat kapott, a díjazottak könyvjutalomban részesültek.