2024. április 25., csütörtök

Videójátékot nyert egy makákó a koponyájába ültetett mikrochipnek köszönhetően — VIDEÓ

Egy majomnak sikerült győznie a Pong nevezetű videójátékban, egy, a koponyájába ültetett mikrochipnek köszönhetően, melyet a Neuralink fejlesztett, az a cég, melynek az egyik társalapítója Elon Musk, a milliárdos technikai mogul.

A vállalat tegnap közzétett videójából kiderül, hogy a Pager névre keresztelt majom a szemeivel irányítja azt a virtuális ütőt, mely meggátolja, hogy a labda kitérjen a pályáról.

Elon Musk Twitter üzenetében úgy fogalmazott, hogy „ a mikrochipnek köszönhetően a majom telepatikusan irányította a játékot”.

A Neuralink nagyon örül az előrelépésnek, ugyanis máris közelebb kerültek ahhoz, hogy a mozgássérültek, vagy mozgásképtelenek csupán az idegi tevékenységükkel irányíthassák a számítógépeiket, vagy a mobil eszközeiket. A vállalat tavaly már bemutatta a 23x8 milliméteres átmérőjű irányítóegységet, melyet akkor sertésekbe helyeztek tesztelésként.

A videófelvételen jól kivehető, hogy a makákó egy analóg vezérlővel is irányítja a játékot, mindez azért van így, hogy a mikrochip új adatokat gyűjthessen és pontosíthasson annak érdekében, hogy a koordináció még tökéletesebb legyen.

A hosszútávú célok között szerepel, hogy a mikrocsipek olyannyira egyszerűek és sokoldalúak legyenek, hogy az emberek önként akarják majd betetetni maguknak.