2024. április 25., csütörtök

Hol lesz, hol nem lesz Eb?

Dublin, Bilbao és Róma nagy valószínűséggel kiesik a rendezők közül

Dublin az első rendező város, amely nem garantálja a szurkolók jelenlétét stadionjában a tavalyról idén nyárra halasztott labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzésein. Az ír szövetség a kormánnyal történt egyeztetések után arról tájékoztatta az UEFA-t, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tud minimális nézőszámot szavatolni. A szövetség hozzátette, folyamatosan tanulmányozzák a pandémia hatásait, és kapcsolatban maradnak az UEFA-val. A tervek szerint Dublin három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek adna otthont. A skót szövetség ugyanakkor azt közölte, hogy a glasgow-i Hampden Parkban legalább negyed ház lesz, azaz 12 ezer néző biztosan helyet foglalhat majd a lelátókon. Amszterdam tegnap bejelentette, hogy ugyancsak 25 százalékos telítettséggel kalkulál, míg Bilbaóval kapcsolatban a spanyol szövetség úgy nyilatkozott, a baszk törvények miatt ott nem lehetnek nézők, így a város nem tud megfelelni az európai szövetség és a baszk kormány által támasztott követelményeknek: ez valószínűleg azt jelenit, hogy a spanyol válogatott nem léphet pályára az Ibériai-félszigeten. Az olasz kormány kedden azt közölte az Olasz Labdarúgó-szövetséggel, hogy támogatja a szurkolók beengedését a római meccsekre, de a végső szót a genovai tudományos kutatóközpont mondja ki. Utóbbi szerdán úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi járványügyi helyzet, a vírus terjedésének intenzitása és a kórházak leterheltsége miatt az UEFA által kért garancia pillanatnyilag nem adható meg.

Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke néhány nappal ezelőtt kijelentette, hogy nem akarnak zárt kapus mérkőzéseket a tornán, ezért minden rendező városnak garantálnia kell a szurkolók beengedését. Az MLSZ közölte: azt szeretnék, hogy Magyarországon a lehető legtöbb szurkoló lehessen a Puskás Arénában.

A kontinenstornát 12 városban – köztük Budapesten – bonyolítják le június 11. és július 11. között, és a házigazdáknak szerdáig kellett benyújtaniuk a nézők beengedésével kapcsolatos tervezetüket. A helyszínekről várhatóan az UEFA április 20-ai kongresszusán hoznak végső döntést.

EURÓPA-LIGA

Idegenbeli előnyök

Idegenben szerzett előnyt a Manchester United és a Roma gárdája az El-negyeddöntők első felvonásán. A Vörös Ördögök a Granada ellen remekeltek: Rashford az első félidőben, Bruno Fernandes a hajrában 11-esből lőtt gólt. A manchesteriek kényelmes, 2:0-s előnye több mint biztató a végső győzelemre is esélyes angoloknak. A legnagyobb figyelem az Ajax–Roma derbire irányult. A mérkőzés gyors tempót, szép megmozdulásokat és komoly taktikai elemeket tartogatott, a végén egy gyönyörű egyéni megmozdulás döntött. Az amszterdamiak Klaassen góljával vezetést szereztek, Tadić büntetőt hibázott, ezt kihasználva pedig fordított a Roma. Az egyenlítés Pellegrini góljával jött össze az 57. minutumban, a 87.-ben pedig Ibañez bombázott a hollandok kapujába. Az olaszok 2:1-es előnyből várják a visszavágót.

Értékes idegenbeli gólokat lőtt a Roma (Fotó: Beta/AP)

Értékes idegenbeli gólokat lőtt a Roma (Fotó: Beta/AP)

A zágrábi Dinamo minimális, 1:0 arányú vereséget szenvedett hazai pályán a Villarrealtól, míg az Arsenal nem bírt a prágai Slaviával (1:1). A csehek rendkívül kellemetlen ellenfélnek bizonyultak – ahogyan a sorozat korábbi meccsein is –, s bár az Ágyúsok Pepe révén már megnyugodhattak, Holeš a bírói ráadás utolsó pillanataiban egalizált.

A visszavágókat jövő csütörtökön játsszák.

El, negyeddöntő, első mérkőzés: Ajax–Roma 1:2, Arsenal–Slavia (P) 1:1, Dinamo (Z)–Villarreal 0:1, Granada–Manchester United 0:2. Francia kupa, nyolcaddöntő: Red Star–Lyon 2:2 (11-esekkel 4:5). Szerb Szuperliga, a 30. forduló: Metalac–Javor 1:2, Zlatibor–Inđija 2:2. Az élcsoport: C. zvezda 86, Partizan 74, Čukarički 61, … Spartacus 47, TSC 45 pont stb.