2024. április 25., csütörtök

Magyar szellemiségű és nemzetileg elkötelezett

Hetvenötödik születésnapját ünnepli a Hét Nap vajdasági magyar családi magazin

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1946. április 5-én jelent meg a 7 Nap első száma. A vajdasági magyar családi lapon azóta generációk nőttek fel, a 7 Nap/Hét Nap túlélt viharos időszakokat, ám a számos nehézség ellenére is fennmaradt, és továbbra is egész hétre szóló érdekfeszítő olvasnivalót kínál. A születésnap alkalmából a szerkesztőség ünnepi rendezvényt tervezett, ezt azonban meghiúsította a járványügyi helyzet. Az ünnepi szám viszont szerdán megjelent – jó eséllyel még kapható az újságosbódékban –, és ajándék is jár hozzá. A születésnap kapcsán László Edit igazgatóval és Tóth Lívia fő- és felelős szerkesztővel beszélgettünk.

– A járványügyi helyzet miatt nem úgy ünnepeltünk, ahogyan szerettünk volna. Azt terveztük, hogy tartunk egy szép nagy ünnepséget, amelyre meghívjuk a lap külmunkatársait, a nyugdíjasainkat, a támogatóinkat, ekkora rendezvényt azonban továbbra sem szervezhetünk, ezért fájó szívvel lemondtuk róla, legalábbis egyelőre. Amint arra lehetőség nyílik, bepótoljuk, lehetőleg még ebben a jubileumi évben. Természetesen nem csak ebben az összejövetelben gondolkodtunk! Megjelent a nagyon szép és különleges ünnepi számunk, amely teljesen más, mint az eddigi Hét Napok. Köszöntők, interjúk, visszaemlékezések találhatók benne, számos olyan embert szólaltattunk meg, akinek köze volt a lapunkhoz. Az egész újság egyfajta időutazás, jobb papírra nyomtatva, sok archív fotóval. Felidéztük, hogy mi történt 1946-ban az országban, mi volt akkor menő, kik ünneplik a 75. születésnapjukat a Hét Nappal együtt. Ebben a számban nem foglalkozunk az aktualitásokkal, a mostani életünkkel és a járvánnyal sem. A Facebook-oldalunkra is sok archív felvételt töltöttünk fel múltbéli eseményekről, a régi Szabadkáról, valamint a szerkesztőségről is. Rengetegen megnézik ezeket, úgy látszik, hogy az olvasóink is szeretnek nosztalgiázni – mondta Tóth Lívia.

Az elmúlt több mint hét évtizedben a lapot számos megpróbáltatás érte, a pandémia azonban egészen új kihívások elé állította a Hét Nap szerkesztőségét is.

– Mi is teljesen ismeretlen helyzetben találtuk magunkat, de megpróbáltunk alkalmazkodni, és az egészségügyi előírásokhoz igazítani a működésünket. Kis csapatunknál is problémát jelent az, hogy gyakran nem teljes a szerkesztőség létszáma, mert betegség miatt valakik nem dolgozhatnak, vagy a környezetükben élők megbetegedése miatt jutnak karanténba. Olyan időszakok is voltak, hogy be sem járhattunk a szerkesztőségbe, esetleg csak azok jöttek be, akiknek halaszthatatlan munkájuk volt. Azzal is szembesülnünk kellett, hogy nem igazán járhatunk terepre riportokat készíteni, márpedig az élőben történő kommunikáció hívei vagyunk, az újságíróink nagyon szeretnek az olvasóinkkal személyesen beszélgetni, és ellátogatni a gyönyörű településeinkre, falvainkba. Most kevesebb a riport és több az interjú, de ezekben a nehéz időkben nagyon fontos az, hogy felelősséggel legyünk egymás és mások iránt is. A járványügyi helyzet a munka szempontjából elsősorban mégis technikai kihívást jelentett, mert a távolsági interjúk készítése és az esetenkénti otthoni munkák is teljesen más módszert és sokkal intenzívebb kommunikációt igényelnek, mint amikor mindent élőben megbeszélhetünk. Az olvasóinknak márpedig mindenáron érdekes témákkal szeretnénk szolgálni – fejtette ki László Edit.

László Edit (Fotó: Gergely Árpád)

László Edit (Fotó: Gergely Árpád)

A Hét Nap mindig nagy hangsúlyt fektetett a kiadványok megjelentetésére. A sor tavaly, a nemzeti összetartozás éve jegyében két kiadvánnyal bővült, amelyek közül az egyik a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel együttműködve jelent meg, Vajdaság kincsei címmel.

– Ezzel kiváltképp sikerült felkelteni az olvasóink figyelmét, először fordult elő ugyanis, hogy nemcsak utánnyomásra volt szükség, hanem azok a példányok is elfogytak, úgyhogy ez a kiadványunk most már nem is kapható – magyarázta László Edit.

A múlt év végén látott napvilágot az Úton – itthon című kiadvány, amelyet némiképp éppen a járványhelyzet eredményezett.

– A nyár folyamán nem nagyon lehetett távolabbra utazni, elmaradtak a nyaralások, és arra lettünk figyelmesek, hogy a közösségi oldalakon felkapottabbak lettek az itthoni úti célok és idegenforgalmi látványosságok. Részben ezért állítottuk össze ezt a kiadványt, illetve azért is, hogy még inkább felhívjuk a figyelmet azokra az értékekre, amelyek a környezetünkben találhatóak – hallottuk Tóth Líviától, aki arra is kitért, hogy a jubileum alkalmából könyvekkel is készülnek.

– Az egyik elképzelésünket Perisity Irma Sorsok, emberek című sorozata ihlette, amely már húsz éve jelenik meg, és nagyon közkedvelt az olvasóink körében. Arra kértük a szerzőt, hogy az ünnephez kapcsolódva válasszon ki hetvenöt írást, ami igen nehéz feladat. A másik kiadványunk Orosz Ibolya emlékére készül. Az ünnepi számban is többen emlegetik, hogy néhai kolléganőnk milyen fontos szerepet töltött be a szerkesztőség életében. Úgy gondoltuk, hogy azzal állítunk neki méltó emléket, ha összeállítunk az írásaiból egy kötetet. Ami szintén készülőben van, az egy újabb kiadvány a Hét Nap történetéhez. A hetilap fennállásának 25. évfordulójára Pénteki találkozások címmel jelent meg egy kötet, a 40. évfordulóra pedig Petkovics Kálmán írt egy alapos, átfogó könyvet A 7 Nap útja címmel. Mivel az utóbbi 35 év még nincs feldolgozva, ezért erre a feladatra dr. Mészáros Zoltán történészt, lapunk külmunkatársát kértük fel. Ez nagy munka, mert nehéz és bonyolult időszakról van szó, beleértve a kínkeserves kilencvenes éveket is, amikor nemcsak háború volt, hanem egy időben három Hét Nap is megjelent. A további terveink közt szerepel egy válogatás volt főszerkesztőnk, Dudás Károly vezércikkeiből, valamint egy különleges gasztronómiai kiadvány is – magyarázta Tóth Lívia, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a jubileumi évre vonatkozóan pályázatokat is hirdettek.

– Az egyikkel Burkus Valériára, a Hét Nap régi munkatársára emlékezünk, aki nagyon szerette a gyerekeket és a nekik szóló rovatot szerkesztette. Ezzel az óvodásokat és az alsósokat szólítjuk meg, és arra biztatjuk őket, hogy rajzolják le a szülőhelyük egy részletét vagy nevezetességét, a felsősöktől pedig fogalmazásokat várunk vidám családi történetek leírását. A középiskolásoknak és felnőtteknek viszont címlapfotó pályázatot hirdettünk, a legjobbakat a Hét Nap címoldalán jelentetjük meg havonta egyszer vagy kétszer. Míg az előzőnek májusban jár le a határideje, ez a pályázatunk egész évben tart. A szándékunk az, hogy idővel majd tárlatot szervezzünk, úgy a gyerekrajzokból, mint a fotókból, és díjazzuk a legjobbakat – mondta Tóth Lívia.

László Edit kiemelte, hogy a Hét Nap igyekszik minden generációt megszólítani és lépést tartani az újabb trendekkel, ugyanakkor újságolvasásra buzdítani a fiatalokat is.

– A weboldalunkon az aktualitásokról, napi hírekről és fontos eseményekről számolunk be, a hosszabb írások pedig az újságban kapnak helyet. A nyomtatott és a digitális forma így tartalmilag kiegészíti egymást. Évek óta fokozott figyelmet fordítunk a weboldalunk fejlesztésére és gondozására, nagy örömünkre pedig látogatott az oldalunk. Az internetes platformmal a fiatalokat is próbáljuk megszólítani, és rávezetnie őket arra, hogy újságolvasókká váljanak, ne érjék be a szalagcímekkel. Bízom benne, hogy mindig lesznek olyanok, akik a susogó újságot szeretik kézbe venni, mert annak is megvan a maga varázsa. Sokan talán úgy gondolják, hogy könnyű hetilapot csinálni, de ez egyáltalán nem igaz, mert a mai gyors világban nem egyszerű lekötni az olvasók figyelmét. Nagy örömünkre némileg emelkedett az eladott példányszámunk. Az elmúlt években nyaranta kisebb visszaesést tapasztaltunk, mivel azonban most nem igazán lehetett utazni, úgy látszik, hogy az olvasóink velünk maradtak és olvasták a lapunkat. A Hét Napnak mindig is igényes volt a nyelvezete, ezt is örököltük az elődeinktől, és erre mi is nagyon ügyelünk. Reméljük, hogy azok is büszkék lennének ránk, akik már sajnos nincsenek közöttünk. Ezekben az ünnepi pillanatokban azt is fontosnak tartom elmondani, hogy milyen sokat jelent számunkra a Magyar Nemzeti Tanács és Magyar Kormány segítsége, támogatása – fogalmazott László Edit.

– Fontosnak tartjuk, hogy méltón emlékezzünk meg a nagy elődeinkről. Az örökséget, az értéket, amit továbbadtak nekünk, nem lehet figyelmen kívül hagyni, és nem is akarjuk sohasem elfeledni. Igyekszünk mindennel foglalkozni, ami a vajdasági magyarságot érinti, mert a Hét Nap elsősorban a vajdasági magyar embereknek készül, ugyanakkor megpróbálunk az egyetemes magyarságra is fókuszálni. A főszerkesztői terveimben szerepel az is, hogy az együvé tartozás jegyében nagyobb figyelmet szenteljünk a Kárpát-medencei magyarságnak, és írjunk a diaszpórában élőkről is. A Hét Nap magyar szellemiségű és nemzetileg elkötelezett lap, de természetesen a magas szakmai színvonalat is fontosnak tartjuk. A magyar szellemiség alatt azt értem, hogy főleg a mi közösségünket, a vajdasági magyarokat érintő eseményekkel, témákkal foglalkozzunk, a nemzetileg elkötelezett pedig számomra azt jelenti, hogy a teljes nemzetben gondolkodjunk és a hagyományos értékeinket hirdessük – hangsúlyozta Tóth Lívia, hozzátéve, a Hét Nap a jövőben is ezt az elképzelést igyekszik majd népszerűsíteni.