2024. április 18., csütörtök

Rekordot döntött az új megbetegedések száma Indiában

Rekordot döntött az új koronavírus-megbetegedések száma Indiában; vasárnap olyan sok, csaknem 153 ezer új esetet regisztráltak, amennyit a járvány kitörése óta még sohasem.

A szubkontinens világelső az új fertőzések mozgóátlagában; a Reuters összesítése szerint a világon jelentett új napi megbetegedések közül minden hatodikat Indiában jegyeznek föl. A napi új esetszám ezen a héten hatszor döntött rekordot a dél-ázsiai országban.

A Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma több mint öt hónapos csúcsra, 839-re nőtt vasárnap. Az Indiában eddig regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 13 milliós tábora a harmadik legnagyobb a világon az Egyesült Államok és Brazília után.

Narendra Modi indiai kormányfő vasárnap elindította azt a négynapos „oltási fesztivált", amelynek célja, hogy minél többen fölvegyék a koronavírus elleni oltást.

India január közepe óta több mint százmillió adag vakcinát kötött le. Ugyanakkor több indiai államban is oltóanyaghiányra panaszkodnak.

A hatóságok szerint a fertőzés gyors terjedésének egyik fő oka, hogy az emberek nem hordanak a szájat és az orrot eltakaró maszkot, és az elmúlt hetekben sem halasztottak el számos tömegrendezvényt, vallási és politikai gyűléseket.

Vasárnap az északi országrészben, Haridvár városában a Gangesz folyó partján sűrű tömeg gyűlt össze reggeli imára a Kumbh mela hindu zarándokünnepen, a résztvevők többsége nem viselt maszkot.