2024. április 25., csütörtök

Olaszország szerint Szerbia a vakcináció Mekkája

Az olasz Mediaset televízió háromtagú csapata Belgrádba látogatott, hogy utána járjanak annak, miért tartják az olaszok Szerbiát a vakcináció Mekkájának, nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek Gaetano Pecoraro, a stáb újságírója.

A csapat egyébként az egyik legnézettebb műsorát gyártja a csatornának, amelyben oknyomozói riportokat készítenek. Ezúttal arra voltak kíváncsiak, hogyan lehetséges, hogy az olasz állampolgárok is beoltathatják magukat Szerbiában. Bár sokszor olyan témákkal foglalkoznak, mint az igazságtalanság, a lassú bürökrácia, a kihasználás, most inkább egy szép történetet szeretnének készíteni a szerbiai vakcinációról sikereiről és működéséről.

Gaetano Pecoraro a Szerbiai RTV reggeli műsorában elmondta, hogy már negyedik alkalommal van itt az országban, és nagyon szereti. Számára furcsa látni, hogyan működik itt az oltási kampány.

– Ha most elmennétek Olaszországba, láthatnák, hogy az egyik legnagyobb, milánói oltóponton csak egy fajta vakcinát kínálnak, emellett ebben a nagy központban is mindössze napi 450 adag vakcinát adnak be – magyarázta az olaszújságíró.

Pecoraro elmesélte, hogy tegnap ellátogatott az egyik legnagyobb belgrádi oltópontra, és csodálkozott, hogy az emberek több vakcina közül választhatnak ellentétben Európával, ahol mindössze két fajta létezik, és nem is választhatnak. Emellett beszélgetett Ana Brnabić kormányfővel is, aki elmagyarázta, hogy Szerbia hatalmas előrelépést tett a digitalizáció terén, amely Olaszországban szintén lassú.

Az olasz újságíró azt is megemlítette, hogy a hazájában a héten kaphatják meg a 80 év felettiek az oltást. Hozzátette, hogy vannak olyanok is közöttük, akik már több mint egy hónapja várnak a vakcinára.

– Én még nem oltattam be magam, azonban már regisztráltam az e-Uprava oldalon keresztül. Most arra várok, hogy ki hív először: Szerbia vagy Olaszország. Ha Szerbia, akkor kamerával térek vissza, hogy megörökíthessem, ahogyan felveszem az oltást – magyarázta Pecoraro.