2024. április 18., csütörtök

Brnabić: A felnőtt lakosság 30 százaléka beoltatta magát

Mára a felnőtt lakosság harminc százaléka felvette a koronavírus elleni védőoltást Szerbiában, erről beszélt Ana Brnabić kormányfő a Szerbiai RTV műsorában. Mint mondta, hosszú idő után, ez volt az első nap, amikor több beteget engedtek haza a kórházból, mint amennyit felvettek.

„Az oltásnak és az intézkedéseknek köszönhetően stabilizálódni látszik a helyzet" – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy miután Aleksandar Vučić államfő beoltatta magát, hihetetlenül nagy érdeklődés mutatkozott a védőoltás felvétele iránt. Az azt követő napon több mint 80 ezer polgár élt az immunizáció lehetőségével, mutatott rá.

Brnabić emlékeztetetett arra, hogy hétfőn újra kinyitnak a bevásárlóközpontok. Mint mondta, reméli, hogy a diákok április 19-től újra visszatérhetnek az iskolapadokba, a héten pedig döntés születik a vendéglátóipari létesítmények beltéri megnyitásáról.

Ana Brnabić a mai belgrádi környezetvédelmi tiltakozásról is beszélt. Mint mondta, a legtöbben maszk nélkül jelentek meg az eseményen, nem tartották a kellő távolságot sem. Véleménye szerint „a legszomorúbb és a legképmutatóbb" dolog, hogy a tüntetésen Rade Panić, a Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének elnöke is felszólalt. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy naponta több mint 3000 új fertőzött van.