2024. április 18., csütörtök

Virágok Fülöp herceg emlékére

Az Egyesült Királyságban nyolc napos gyász kezdődött

A koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások ellenére több százan gyűltek össze a londoni Buckingham-palotánál, hogy virágokat elhelyezve leróják kegyeletüket a pénteken elhunyt Fülöp herceg előtt.

Erzsébet királynő férje, a 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg a legtöbb brit számára nemzeti intézmény volt, akinek a halála egy korszak végét jelenti.

Fülöp herceg 1947-ben vette feleségül Erzsébetet, aki 1952-ben lépett trónra. A feleségének mindig támaszt nyújtó egykori tengerésztiszt a britek számára több mint hét évtizeden keresztül a stabilitás és remény jelképe volt.

– Segített a királyi család és a monarchia irányításában, hogy az vitathatatlanul létfontosságú intézmény maradjon nemzeti életünk egyensúlya és boldogsága szempontjából – méltatta Fülöp herceget Boris Johnson brit miniszterelnök.

Fülöp herceg 69 évig volt uralkodói házastárs, ami példa nélküli a brit monarchia történetében. Az élete ugyan ellentmondásos volt, de szeretettel emlékeznek rá azért, mert a királynőt több mint hét évtizeden keresztül megingathatatlanul támogatta.

Az Egyesült Királyságban nyolc napos gyász kezdődött. Fülöp herceg temetése a jövő héten lesz.