2024. március 19., kedd

Milyen büntetéseket kaphatnak az oltásellenes orvosok Szerbiában?

A szankciók a megrovástól a pénzbírságon át az engedély legfeljebb ötéves visszavonásáig terjednek

A szerbiai orvosi kamara tucatnyi jelentést kapott olyan orvosok ellen, akik a járvány kezdete óta negatívan vagy kétértelműen beszélnek az oltásról, írja a 021 hírportál.

Személyes vélemény, hogy valaki az oltás mellett vagy ellen van, azonban amikor megosztják másokkal ezt, a szólásszabadság jogán, fontos, hogy az ne keltsen pánikot és ne legyen álhír.

Különbséget kell tenni a különböző vélemények, a tudományos, a szakmai- és az álhírek között mondta Zora Dobričanin Nikodinović ügyvéd. Az ügyvéd szerint más az, ha az orvosok egymás közt megvitatják az álláspontjukat, a kutatási eredményeiket, és más az, amikor még nem bizonyított vagy pánikkeltő cikkeket közölnek a közösségi médiában.

Lidija Komlen Nikolić, a Szerbiai Ügyészek és Ügyészhelyettesek Szövetségéből kifejtette, hogy nem csak a közösségi médiával van baj, hanem a televízióval is, ahol sokszor bizonyos orvosok úgy nyilatkoznak, hogy nem gondolnak az esetleges büntetőjogi következményekre.

Az Orvosi Kamara bírósága eldöntheti, hogy az orvosok oltással kapcsolatos szavaikkal megsértették-e az etikai kódexet és a szakma hírnevét. A szankciók a megrovástól a pénzbírságon át az engedély legfeljebb ötéves visszavonásáig terjednek. A járvány kezdete óta senkit sem büntettek meg.

Milan Dinić, a szerbiai orvosi kamara tagja kiemelte, hogy minden ilyen esetet alaposan kivizsgálnak. Mint mondta, mindannyian nagy stressznek vagyunk kitéve, és nagyon fontos mindent – jó és rossz híreket is –, békés úton, pánikkeltés nélkül közölni.