2024. március 28., csütörtök

Mihajlović: Elképzelésünk a zöld Szerbia

A bányászati és energetikai miniszter, Zorana Mihajlović ma kijelentette, hogy a környezetvédelem a politika felett áll és az állam minden javaslatot szívesen fogad, bárkitől jöjjön is – jelenti a FoNet hírügynökség.

A környezetvédelem közkincsnek számít és mindenki számára fontos, függetlenül attól, hogy valaki a kormányban van, vagy pedig a civil társadalomban, valamint minden építő jellegű javaslatot szívesen fogadnak, de ezzel senki sem élhet vissza, hogy azt politikai célokra használja fel – mondta Mihajlović a Prva televíziónak nyilatkozva.

Kihangsúlyozta, hogy az elmúlt öt hónap során rengeteget tettek annak érdekében, hogy a környezetvédelem állapotát előremozdítsák, de mindezt nem lehetséges egyből elvégezni.

Hozzátette, hogy elfogadták a klímaváltozásról szóló törvényt, amely alapul szolgál ezen a téren, valamint várhatóan még az idén kidolgozzák az energetikáról és klímáról szóló tervezetet, valamint az energetika fejlesztésének új stratégiáján is dolgozni fognak.

Ezek mind alapvető döntések, amelyeket az idei esztendőben hozunk meg. Ezekkel megváltoztatjuk az energiaszektort és az energetikai infrastruktúrát, annak érdekében, hogy egészségesebb környezetben élhessünk és többé egyetlen egy döntést sem lehet meghozni a környezetvédelem kérdésének figyelembevétele nélkül – mondta a miniszter.

Emlékeztetett arra is, hogy az új törvénnyel megtiltják a mini vízerőművek kiépítését a védett területeken. Hozzátette, hogy az új beruházási tervek szerint, amelyek több mint tíz milliárd eurót érnek, a hangsúlyt a közepes- és nagy vízerőművekre és olyan létesítményekre fordítják, amelyek a Nap és a szél energiáját használják fel.

Elmondása szerint a hőerőművek az elkövetkező két-három évtizedben fokozatosan megszűnnek működni.

Elképzelésünk a zöld Szerbia és szeretnénk, ha 2040-ig az elektromos- és hőenergia 40 százalékát megújuló energiaforrásokból nyernénk ki – mondta Mihajlović.

A Jadar projekttel kapcsolatban elmondta, hogy egyetlen további lépést sem tesznek meg a kivitelezésben, amíg nem végzik el az összes tanulmányt és nem győződnek meg arról, hogy minden egyezik a legmagasabb európai és hazai előírásokkal, amelyek a környezetvédelemre vonatkoznak.