2024. április 25., csütörtök
ZOMBOR

Faültetési akció

A közösségi hálókon elindított kezdeményezésnek és a helyi lakosok nagyszámú érdeklődésének köszönhetően Zombor városa és az Apatini Sörgyár csatlakozott az Ültess árnyékot! elnevezésű országos akcióhoz. Ez alkalomból 300 magas kőrisfacsemetét ültetnek el ma délben a zombori Szentháromság téren. A fákat a sörgyár segítségével szerezték be, akik ily módon járulnak hozzá lakóhelyünk zöldebbé tételéhez. Az országban 30.000 facsemetét ültetnek el a mai nap folyamán.

– Az őszi és tavaszi faültetési akcióban 60 ezer csemetét osztottunk ki, a következő években ezt a számot 300 ezerre szeretnénk növelni. A fák ültetésével egészségesebb környezetet teremthetünk mindannyiunk számára. A facsemetéket nem erdőkbe, hanem városokba ültetjük, mivel ott élünk – mondták a Zöld Fejlesztési Központ civil szervezet akció szervezői.

Mint kiemelték, ez nemcsak környezetvédelmi akció, melynek célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem, hanem olyan tevékenység, amelynek egészségügyi funkciója is van. Minden facsemete egy cédulával van ellátva, a lap egyik fele ültetési útmutatót és QR-kódot tartalmaz, amelyen keresztül regisztrálni lehet a fát, a másik felére az ültetés dátumát lehet feljegyezni, illetve annak a személynek a nevét, aki elültette az adott facsemetét. A facsemeték száma korlátozott, egy ember legfeljebb egyet kaphat.