2024. április 23., kedd
NAGYBECSKEREKI KERÜLŐÚT

Újabb határidőeltolás

A nagybecskereki körgyűrű befejezésének a (legújabb) határideje még a koronavírus-járvány előtt, 2019-ben lejárt, de ma sem lehet megmondani pontosan, hogy mikorra várható a befejezése.

A munkálatok jelenleg a város Magyarcsernye felőli kijáratánál folynak, ahol körforgalom épül, a közelében pedig folyamatban van az új Béga-hídnak a befejezése. A Nagybecskerek–Bégafő (Klek) közötti úton kétsávosra korlátozták a forgalmat, és megkezdődött a körforgalmú útkereszteződés építése.
Nagybecskerek polgárai már három évtizede várják, hogy elkészüljön a kerülőút, vagyis hogy a város főutcájáról kiszorítsák a teherforgalmat. Ugyanis a körgyűrű építése 1991-ben kezdődött el. Eddig ötmillió eurót költöttek rá, és még összesen hét kilométer utat kellene kiépíteni, valamint egy felüljárót, és befejezni a Bégán átívelő hidat. A vízellátási gondok mellett ez a bánáti város legnagyobb kommunális problémája, hiszen évtizedek óta a városon keresztül dübörögnek a kamionok. A ZRAK környezetvédelmi egyesület aktivistái a napokban kilenc óra alatt több mint kilencszáz tehergépkocsit számoltak meg a várost átszelő sugárúton. Becslések szerint havonta 20 ezer nehéz jármű halad át a városon. A becskerekiek attól félnek, hogy a kínai gumiabroncsgyár üzembe helyezése után ez a szám megsokszorozódik.

Eddig a kerülőút 7,1 kilométeres szakasza készült el az összesen 14,5 kilométeres körgyűrűből.

Számtalan ígéret hangzott már el a munkálatok befejezésével kapcsolatban, a legújabb késedelem okát az illetékesek azzal magyarázzák, hogy ki kellett helyezni a magasfeszültségű villanyvezetéket a jelenlegi munkálatok közeléből.