2024. április 19., péntek

Elkészült az új medence Bácskossuthfalván

Étterem is létesül a Rekreációs Központban

Végéhez közeledik a bácskossuthfalvi Rekreációs Központ legújabb medencéjének az építése, amit Topolya község költségvetéséből tudtak megvalósítani. Seffer Attila, a falu tanácselnöke elmondta, hogy reményeik szerint a kivitelező tartani tudja az előzetesen meghatározott határidőt.

– Amennyiben az időjárási körülmények kedvezőek lesznek, akkor a kivitelezőnek még csak a medence felületének a fóliázása maradt hátra. Ezután még apróbb tereprendezés és más kisebb feladatok szükségesek a teljes befejezésig, és tartani tudjuk a kivitelezési tervekben meghatározott április 16-ai határidőt. Tehát ami eddig elkészült, az önmagában a medence konstrukciója, a medence műszaki rendszerét karbantartó berendezésekhez vezető lejárat, a gépészház, a vízvezeték-hálózat, a körülötte levő térkő is már a helyén van – tudtuk meg a tanácselnöktől, aki azt is elmondta, hogy a Reki medencéinek a vízminőségét a Szabadkai Közegészségügyi Intézet illetékesei ellenőrzik. Illetve a víz mintavételezése, majd az összetétel elemzése után kaphatják meg a zöld utat a működésre. Hogy az illetékesek mindent rendben találjanak, bakteriális, illetve kémiai szempontból is, szükséges megejteni az előírások alapján meghatározott lépéseket.

– Az új medence vizét hat szűrőberendezés tartja karban, vagyis meghatározott időintervallumban átforgatják és áttisztítják a vizet. A medence műszaki felszereléséhez tartozik még az úgynevezett kompenzációs medence nevű rész, ami vízszint-kiegyenlítő funkciót lát el, vagyis begyűjti a vízbe ugró fürdőzők erőfejtése nyomán keletkezett hirtelen vízkicsapódást, majd pumpák segítségével visszajuttatja a rendszerbe – tette hozzá a tanácselnök. A fürdőkomplexum negyedik medencéjének még a tervezési fázisában a falubeli illetékesek arra a következtetésre jutottak, hogy egy inkább rekreációs jellegű, a kikapcsolódásra, könnyed labdajátékokra is lehetőséget adó medencét kell kiépíteni. Az ehhez szükséges előkészületek három évig tartottak.

– A hozzánk érkező vendégek többsége a medencénk keskenyebb, 130 centiméteres mélységű részében zsúfolódott össze, játszott, beszélgetett. Ez különösen egy-egy forgalmasabb napon volt jellemző, és ebből következtettünk arra, hogy erre a típusú, hűsítést adó felületre van a legnagyobb igény. Ugyanakkor tudva azt, hogy a kényelmes, a szó valódi értelmében vett úszáshoz már a 90 centiméteres mélységű víz is megfelel, vendégeinknek nem feltétlenül csak a játékok helyszínéül szolgálhat majd – nyilatkozta Seffer, aki maga is nosztalgiával gondol vissza a régi, olimpiai méretű medencére, aminek a helyén épült fel az új létesítmény. Ugyanakkor mint mondja, a mai körülmények egyszerűen nem tennék lehetővé egy ilyen jellegű komplexum fenntartását.

– Sokunk emlékeiben még él a falunk egykori büszkesége, az olimpiai méretű medencénk. Tisztában kell lennünk viszont azzal, hogy az társadalmilag, gazdaságilag is teljesen más világ volt. Jelenleg csakis a vendégeink számára minél vonzóbb és önállóan is fenntartható, tehát a nyári szezonban átlagosan két, két és fél hónapig nyitott, önmagát finanszírozó fürdőmedencét tudunk üzemeltetni. A falunk, a környező települések lakosságának létszámát, a vendégek várható számát is figyelembe kell vennünk, és alkalmazkodunk kell az adott körülményekhez, hogy fennmaradhassunk. Gyakorlatilag ez jelenti a jövőnket – mutatott rá a tanácselnök, majd rátért arra is, hogy a fürdőbe érkező vendégek részéről kereslet mutatkozik az igényesebb étkezési lehetőségekre is. A medence bővítése viszont mind ez idáig jelentősen stoppolta a konyha igen költséges, illetve valamennyi szabványnak eleget tevő felszerelését.

– Korábban sikerült bővíteni a lacikonyha kínálatát, és a medence befejezésével továbbléphetünk. Viszont mi egy modern, valamennyi egészségügyi szabványnak eleget tevő konyhával szeretnénk felszerelni a Rekreációs Központot, ehhez már bizonyos elemeket beszereztünk, még mintegy kétmillió dináros beruházás előtt állunk. Nem titkolt célunk, hogy a nyári fürdőidény után is szeretnénk üzemeltetni a Rekit, vendéglő formájában. Ennek több oka is van, elsősorban, hogy pótolni tudjuk a fürdőidény utáni-előtti időszak bevételének a kiesését. A másik pedig, mert Bácskossuthfalvának és a környéknek nincs egy színvonalas, állandóan üzemelő étterme, ami a lakosság kisebb családi rendezvényeinek, ünnepeinek a méltó helyszíne lehetne – tette hozzá a tanácselnök, aki arra a kérdésre, hogy milyen más terveket irányoztak még elő, elmondta, hogy folyamatban van az ivóvízhálózat tervdokumentációjának a kidolgozása a településen, és várják a tartományi mezőgazdasági titkárság aktuális pályázatának az eredményét, hogy tudják-e folytatni a szennyvízhálózat bővítését még az idén.