2024. április 25., csütörtök

Az egészség jog, nem pedig kiváltság

Ingyenes egészségügyi mérések, csomagosztás, szórólapozás és véradási akció jegyében zajlik az egészségügyi világnap Szenttamáson

Minden év április 7-én ünnepeljük az egészség világnapját, amit egészségügyi világnapnak is nevezünk. Szenttamáson már néhány éve a Vöröskereszt helyi szervezete ezen a napon véradási akciót, a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete ingyenes betegségmegelőzési akciót szervez. Az idén a két szervezet közösen emlékezett a világnapra.

Dr. Ilija Gazepov, a Kék Kör Egyesület elnöke elmondta, a héten ingyenes akciókat szerveznek az egyesület székházában (Sonja Marinković utca 18/a), ahol az érdekelteknek minden munkanap 17 és 19 óra között, április 10-én és 11-én pedig 8 és 11 óra között ingyenesen megmérik a vérnyomását és vércukorszintjét.

− Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az idén a Vöröskereszt helyi szervezetével közös akciót indíthattunk a szenttamási, turiai és nádaljai polgárok egészségvédelme érdekében. Az idén az egészség világnapjának mottója az igazságosabb, egészségesebb világ építése téma köré szerveződik. Tudni kell, hogy az egészség jog, nem pedig kiváltság. Mi teljesen egyetértünk ezzel a gondolattal, főleg most, ebben a mindannyiunk számára nehéz időszakban. A járvány nem csupán azokra veszélyes, akik megbetegszenek, hanem minden krónikus betegre, így a szív-, az asztmás- és cukorbetegekre, a magas vérnomyással szenvedőkre... egyaránt óriási veszélyt jelent. A járvány miatt ugyanis a krónikus betegeknek nincs lehetőségük folyamatos ellenőrzésekre bejárni az egészségházba, s ez nagy probléma, mert a koronavírusos betegeket kivéve minden beteg számára megvonjuk az egyébként normális egészségügyi ellátáshoz való jogot – magyarázta Gazepov, és kiemelte, hogy szerinte ez nem igazságos, és az egyetlen kiutat a védőoltás felvételében látja.

Szerdán a szenttamási egészségházban is megkezdődött azoknak a polgároknak az oltása, akik előzetesen nem igényelték a védőoltást. Az érdeklődők minden munkanap 8 és 13 óra között jelentkezhetnek, és az AstraZeneca vakcinát vehetik fel. Turián 14 és 17 óra között, Nádalján pedig 17 és 20 óra között azoknak a jelentkezését várják, akik a Sinopharm oltóanyagot szeretnék felvenni.

– Mint orvos, felhívom a község polgárait, hogy éljenek a lehetőséggel és oltassák be magukat! – tette hozzá a Kék Kör Egyesület elnöke.

Elmondta még, hogy a község polgárainak mintegy 10 százaléka cukorbetegségben szenved, és hogy csupán tavaly 100 új beteget regisztráltak. A cukorbetegek sokkal érzékenyebbek a vírusra, mint az egészséges polgárok, és azzal, hogy beoltatjuk magunkat, segíthetünk rajtuk.

A Vöröskereszt szenttamási szervezetének titkára elmondta, a közös akció keretében a szervezet önkénteseket toborzott, csomagokat osztott ki a nehéz szociális helyzetben lévőknek, az aktivisták pedig a polgároknak szórólapokat osztogattak, amelyeken az oltás fontosságára hívták fel a figyelmet.

− A Vöröskereszt helyi szervezete a már hagyományos akciók mellett pénteken önkéntes véradást szervez, emellett igen sikeresnek mondható az önkéntesek toborzása is, hiszen mintegy 20 fiatal, általános és középiskolás diák csatlakozott szervezetünkhöz. A nap folyamán, a járványügyi előírásokat betartva, csomagokat osztottunk a hátrányos helyzetben élőknek, az egészségházban pedig önkénteseink hozzájárulnak az oltási folyamat zökkenőmentességéhez – sorolta Radovanović.

Hozzátette, április 16-án Nádalján, a Vadászotthonban lesz önkéntes véradási akció fél tíztől délig.