2024. március 28., csütörtök

Elhunyt az olimpiai bajnok Igaly Diána

Ötvenhat éves korában elhunyt a 2004-es olimpián, Athénban aranyérmet nyerő Igaly Diána. A hírt Nagy György, a magyar szövetség elnöke is megerősítette a Nemzeti Sportnak.

Igaly Diána a magyar sportlövészet egyik legnagyobb alakja, női skeetben először 1983-ban mutatta meg magát a nemzetközi porondon, akkor aranyérmet nyert a junior Európa-bajnokságon. Ezután sorra ért el kiemelkedő eredményeket: megannyi dobogós helyezés mellett két-két egyéni és csapatvilágbajnoki címet ünnepelhetett, míg az Európa-bajnokságokon hat aranyérmet szerzett.

A női koronglövészet az ezredfordulón, Sydney-ben debütált az olimpián, s Igaly rögtön bronzérmet nyert. Karrierjét 2004-ben, az athéni ötkarikás játékokon koronázta meg: a dobogó legfelső fokára állhatott.

Koronavírus-fertőzés okozta betegséggel került kórházba. A halálhírét Nagy György, a magyar szövetség elnöke megerősítette a Nemzeti Sportnak.

„Dianáról mindig azok a csodálatos emlékek fognak az eszembe jutni, amelyeket a 2004-es athéni és a 2000-es sydneyi olimpián adott a sportot szerető magyar embereknek. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a helyszínen láthattam mindkét nagy sikerét, felejthetetlen élmény. A korongszakág a szívügye volt, amelyért a szövetségben alelnökként és saját egyesületében is odaadóan dolgozott. A magyar sportlövészet kiemelkedő személyisége, aki mindent kizárva tudott küzdeni a céljaiért, nagy harcos volt, borzasztóan sajnálom, hogy ezt a küzdelmet elveszítette, őszinte részvétem a családnak” – mondta Nagy György a Nemzeti Sportnak.

Igaly világversenyeken 32 alkalommal állhatott dobogóra. Ötször volt az év sportlövője, 2019-ben életműdíjat kapott a Magyar Sportlövők Szövetségétől.