2021. május 12., szerda

Vasárnap zárul a Vörösmarty-emlékév

A költészet napján, vasárnap zárul a Vörösmarty-emlékév, amelyet a 220 éve született költő tiszteletére szervezett a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Vörösmarty Emlékház – tájékoztatták a szervezők pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint az emlékév zárónapjának gazdag eseménysorozatát az online térben követhetik az érdeklődők. A rendezvényen neves művészek és a Vörösmarty-versünnep díjazottjai is szerepelnek, továbbá látható lesz a Vörösmarty Versmaraton és Mi dolgod a világon? címmel Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek Vörösmarty versszínháza is.

Szintén megtekinthető lesz az az online versmaraton, amelynek keretében a jelentkezők videóra vehették kedvenc Vörösmarty-versüket, az összefűzött versmondások felvétele április 11-étől lesz elérhető.

A szervezők hangsúlyozták, hogy a vírushelyzet ellenére sikeres emlékévet zárnak, amelynek központi helyszíne a Fejér megyei Kápolnásnyék, a költő szülőfaluja volt.

Emlékeztetettek arra, hogy az emlékévben teljesen újjászületett a Vörösmarty Emlékház, amelyben színvonalas kiállítást hozott létre a Petőfi Irodalmi Múzeum. Átadták a Csajághy Laura Szabadtéri Színpadot az emlékház parkjában, ahol az első előadás Vörösmarty Csongor és Tündéje volt. Ugyanott felavatták a költő feleségének tiszteletére készült mellszobrot, Pető Hunor képzőművész alkotását.

Az emlékévben elkészült Elek Imre szobrászművész a költőt ábrázoló egészalakos szobra, amely Vörösmarty egykori – ugyancsak újjászületett – boros pincéjénél, Velencén kap helyet. A főszervező emlékérme-sorozatot is kibocsátott, amelyeknek darabjait Pogány Gábor Benő szobrászművész tervezte.

A fiatalabb korosztályt célzó kezdeményezések közül kiemelték a Vörösmarty 220 címmel meghirdetett országos rajzpályázatot és a Vörösmarty-versünnepet, amely a Magyar Versmondók Egyesülete szakmai támogatásával valósult meg.