2024. március 28., csütörtök

Mesélő tereket szeretek létrehozni

A szabadkai VM4K-ban Pesti Attila építésszel zajlott beszélgetés

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtöki rendezvényén Pesti Attila, Vajdasági Magyar Művészeti Díjjal kitüntetett építésszel zajlott érdekfeszítő beszélgetés, egyebek közt a művészet és az építészet, a tér és a közösség kapcsolatáról, valamint a tradícióról és a modernizmusról. Pesti Attilát Szalai Andrea kérdezte, a beszélgetést a közönség ezúttal is online kísérhette élő közvetítés formájában, a felvétel pedig visszatekinthető a VM4K Facebook-oldalán.

Pesti Attila nevéhez nagyobb épületeket, ipari létesítmények, családi házak és különféle tárgyak tervezése is kötődik, de a munkájában a művészetek is fontos szerepet töltenek be.

– Az építészet a vízió és a ráció keveréke. Építésze válogatja, hogy ki mit részesít előnyben. Én azok közé tartozom, akik az előbbit. A mesteremnek Makovecz Imrét tartom, de az inspirációs forrásterületem nem az építészet, hanem a költészet és a zene területén található. A megrendelőket is megpróbálom a művészet felé fordítani, meggyőzni őket arról, hogy az megszépíti az életüket. Azt tanácsolom az embereknek, hogy vegyék körbe magukat szép tárgyakkal – hallottuk Pesti Attilától, aki a tradícióról és a modernizmusról, valamint a palicsi tervezéséről is beszélt.

– Talán nem sokan tudják, de tőlem származik a palicsi kultúrház alapötlete. Tradicionálisnak tartom magam és hiszek a kultúrában. Számomra a kultúra élő és eleven. Ha a saját kultúrkörömben tervezek, elég magamból és a környezetemből kiindulni. Az épületek a város emlékezete; a kultúra fontos tényezője az emlékezet; a kultúra és az önazonosság kéz a kézben járnak. Ha ezt a megrendelő is így gondolja, könnyű lesz megkomponálni a közösségi teret. Akkor nehéz, ha a térhez képest értelmetlen absztrakciókkal áll elő. Például a palicsi kultúrház esetében nagyon frappáns, sikkes és menő lett volna, ha tervezek oda egy üvegkockát, de ott nem közvetített volna semmit sem. A kiindulópontom a hely volt, amelyet legfőképp a helyi építészet reprezentál. Lényegében ezt tartottam szem előtt. A modernizmus kivonja a kultúrát, nekem kevés a szűkszavúsága. Nem azt mondom, hogy nem jó, épp csak nem az én világom. Szeretek történeteket mesélni, az épületekkel és a tárgyakkal is. Aki erre fogékony, az megérti. Mesélő tereket szeretek létrehozni – tudtuk meg Pesti Attilától, aki a különböző tervezési feladatokról és Szabadka látképéről is szót ejtett.

– Amikor felújítással foglalkozunk, az teljes alázatot követel. Akkor nem mi számítunk, hanem megpróbáljuk megfejteni, hogy a létrehozóknak annak idején mi volt a szándékuk. Ez sem könnyű feladat. Amikor bővítünk vagy átalakítunk, az még komolyabb hozzáállást követel. Akkor csak a tudásunkra és tehetségünkre támaszkodhatunk. Jó hatást kelthet, ha ütköztetjük a régi és új anyagokat, szép ellentétet hozhat létre, de az összhatásban harmóniában kell lenniük egymással. Egy műemlékközpontú környezetben ez nagy kihívás. Bácsgyulafalvai, illetve telecskai vagyok, de erősön kötődöm Szabadkához. Mind a kettő látképét szeretem, de Szabadkának kezd elcsúfulni az ún. ötödik homlokzata, a felülnézete. A készülő színházépületnél is megfigyelhetjük, hogy a gépészeti elemek, a hűtés- és fűtésrendszerek, mind a tetőre lettek helyezve. Ez lentről nem látszódik, de felülről, például drónos felvételeken, nem jól festenek. Ügyelni kellene, hogy ez ne legyen túl gyakori, mert tönkreteszi a mesébe illő belvárosunk madártávlati képét – fejtette ki Pesti Attila, akiről azt is megtudhattuk, hogy Putyinnak egy villát tervezett.

– A Szocsiban rendezett téli olimpia alkalmával történt. Számos projektum zajlott akkoriban, egyebek közt a repülőtér alkalmasabbá tétele a nagyobb tömegek befogadására. A szerbiai cégek erősen jelen vannak Oroszországban és az olimpia szervezése idején fontos projektumokban vettek részt. Mindenki nagyon elfoglalt volt, nem győzték teljesíteni a megrendeléseket, így hozzám került a luxusvilla megtervezése, amelyet egy miniszter szánt ajándékba Putyinnak. A villa a repülőtér területén helyezkedik el. Úgy gondolom, hogy Putyin nem is tartózkodott ott sokáig, a lényege a biztonság volt, hogy ne kelljen a városban lezárásokat eszközölni. Számomra élmény volt megmerítkezni a luxusban, de nem állunk kapcsolatban Putyinnal – hallottuk Pesti Attilától, aki a vágyairól is szólt.

– Szeretnék többet foglalkozni szakrális építészettel. Tettem ez irányba lépéseket, de nagy ambícióm, hogy templomokat, kápolnákat, szentélyeket, ravatalozókat tervezzek. A spiritualizmus kapcsolatba hozása az építészettel, számomra nagy kihívás – mondta Pesti Attila.