2024. április 16., kedd

Ez is a mi városunk

A szabadkai Kortárs Galériában Aleksandar Botić kiállítása nyílt meg

Aleksandar Botić grafikus A városi hétköznapok gesztusai című kiállítása pénteken nyílt meg a Kortárs Galériában. A kiállítás az alkotó legújabb grafikai ciklusát mutatja be, ez egyben a doktori disszertációja is, amelyet tavaly védett meg. Az egybegyűlteket Kucor Tamara kurátor köszöntötte, akitől megtudhattuk, hogy a megnyitót három héttel ezelőtt tervezték megtartani – akkor ráadásul egybeesett volna a művész születésnapjával –, de az intézkedések szigorítása miatt erre nem kerülhetett sor. Az alkotásokat Nela Tonković, a kiállítás kurátora méltatta.

Ezt a kiállítást hetekkel korábban felállítottuk és már csak a közönséget várta, nagy öröm a számunkra, hogy bemutathatjuk. Aleksandar Botić Újvidéken tanít a Művészeti Akadémián, de szabadkai születésű. Galériánk figyelemmel kíséri az alkotómunkáját, több műve is a gyűjteményünk részét képezi, nagy örömünkre pedig ebből a sorozatból is kiválaszthatunk olyan képet, amellyel majd emlékezhetünk erre a kiállításra. Aleksandar Botićot a város inspirálta, arra hívta fel a figyelmet, ami mellett elmegyünk és nem is gondolunk rá művészi ihletésként, ilyen például a repedezett beton, a munkálatok alkalmával szétfröcskölt festék, autókból kifolyt motorolaj, rágóguminyomok és így tovább. Ezzel a kiállítással Aleksandar Botić azt szeretné bemutatni, hogy mi jelenti számára a várost, ezáltal pedig azt is, hogy mit jelent nekünk – hallottuk Nela Tonkovićtól.

Kucor Tamara, Aleksandar Botić és Nela Tonković a Kortárs Galériában (Fotó: Lukács Melinda)

Kucor Tamara, Aleksandar Botić és Nela Tonković a Kortárs Galériában (Fotó: Lukács Melinda)

Ahogyan azt Aleksandar Botić megfogalmazta, a célja az volt, hogy a saját esztétikai érzékét megossza másokkal, és rámutasson a szerény, gyakran észrevehetetlen, de felbecsülhetetlen értékű vizuális jelenségekre a városi környezetben, amelyek bármilyen művészi vagy alkotói szándék nélkül keletkeznek, olyan helyeken ahol senki számít rájuk, és amelyeket senki sem szándékozik kisajátítani vagy a saját alkotásának vallani.