2024. április 25., csütörtök

Érkeznek az immunerősítő-csomagok

Az államvezetés cáfolja, hogy a tárgyalási eljárásra alapuló közbeszerzés visszaélésgyanús

Hétfőn az első 300 ezer nyugdíjas kaphatja meg a korábban kilátásba helyezett étrend-kiegészítő csomagot, a többi jogosult ezt követőn számíthat a küldeményre. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár elmondása szerint nagyjából 700 ezer nyugdíjas számára kezdték meg összeállítani a csomagokat, amelyek cinket, C-vitamint és D3-vitamint tartalmaznak. Az egészségügyi tárca korábbi bejelentésének értelmében a koronavírus által legveszélyeztetettebb polgárok, a 65 évnél idősebbek kapják meg a három étrend-kiegészítő terméket tartalmazó csomagot. Ezekre, a nyilvánosságra hozott adatok értelmében, az állam adóval együtt 9,4 millió eurót fordít.
Az Aleksandar Vučić államfő Instagram-profilján korábban közzétett felvételből kiderült, hogy az immunerősítő szereket Szerbia címerével ellátott vászontasakba csomagolják. Mint azt az elnök kifejtette: az állam ekképpen szeretné kifejezni háláját a legidősebbeknek mindazért, amit az országért tettek a múltban. Vučić korábban azt mondta, 1,7 millió csomagot állítanak össze, de azt is közölte, hogy ugyanilyen étrend-kiegészítő csomagra számíthatnak a várandós nők, a kismamák és az egészségügyi dolgozók.

A hét elején elsősorban a közbeszerzés körülményeivel kapcsolatban láttak napvilágot elmarasztaló észrevételek. Az étrend-kiegészítőket sürgősségi eljárásban, illetve a felhívás megjelentetése nélküli, tárgyalásra alapuló eljárás keretében szerezték be. A rendelkezésre álló értesülések szerint az egészségügyi minisztérium több vállalatot is felkért, hogy állítsa össze ajánlatát, majd a szabadkai székhelyű Goodwill Pharma Szerbia gyógyszereket és étrend-kiegészítőket gyártó vállalat tömörítette, kilenc gazdasági társaságból álló csoportot – egyebek mellett a Slaviamed, a Pharmanova, az Esensa, az Ervamatin és a Galenika kapcsolódott be a rendszerbe – bízta meg a vitaminok rendelkezésre bocsátásával. Többek szerint az eljárás szabályosságát nemcsak a sürgősség kérdőjelezi meg, hanem az is, hogy a szabadkai székhelyű Goodwill Pharma Szerbia igazgatója baráti kapcsolatokat ápol Vučićtyal, előbbi az újévi ünnepek alkalmából ajándékot is küldött Vučićnak.
Reagálva az észrevételekre, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elmondta, hogy először a Hemofarmmal vette fel a kapcsolatot, annak igazgatója viszont azt válaszolta, jobban megérné elajándékozni a rendelkezésükre álló étrend-kiegészítőket, mint fokozni a gyártást. „Az étrend-kiegészítő csomagok ötletgazdája Aleksandar Vučić, ám a Goodwill Pharmához semmi köze. Ha az eljárás esetleg nincs összhangban a hatályos szabályokkal, azt az illetékes szervek biztosan kivizsgálják, ha valaki bejelentést tesz" – fejtette ki a Pink tv vendégeként Lončar.
Azzal kapcsolatban, hogy az étrend-kiegészítőket miért szerezték be sürgősségi eljárásban, hiszen a koronavírus-járványt Szerbiában is immár több mint egy éve kihirdették, az egészségügyi miniszter korábban közleményben fejtette ki, hogy ezt „a járványhelyzet rosszabbodása, azaz negyedik hulláma teszi indokolttá." Ilyen körülmények között a 65 évnél idősebbek különösen veszélyeztetettek, tette hozzá közleményében, amelyben a közbeszerzésről szóló törvény azon szakaszára hivatkozik, amely lehetővé teszi a tárgyalásra alapuló eljárást, egyebek mellett akkor, ha technikai okokból a szükséges termék, vagy tárgy gyártójának nincsen vetélytársa, vagy a megrendelő által előre nem látható helyzet áll elő.
Ugyanezekre a vádakra reagálva Aleksandar Vučić megerősítette: „Kilenc gyártó kapcsolódott be a projektumba. Egy gyártó Szerbiában képtelen lenne előállítani a szükséges mennyiséget. Persze a kritikusok csak egy gyártóra figyeltek fel a kilenc közül, és feltehetőleg magukból kiindulva, rögtön azzal vádaskodtak, hogy itt valaki több milliót lop majd el."

„Ne vegyék át, vagy küldjék vissza"

A napokban nemcsak a közbeszerzés körülményeivel kapcsolatban fogalmazták meg egyesek aggályaikat, a Nyugalmazott Katonák Szakszervezeteinek Egyesülete arra kérte a nyugdíjasokat, ne vegyék át a csomagot, vagy küldjék azt vissza. Az egyesület szerint elfogadhatatlan, hogy a korábban megrövidített nyugdíjasoknak most 600 dinár értékű vitamincsomagot osztogatnak. „Az Aleksandar Vučić vezette párt népszerűsítésének a céljával végrehajtott projektumra több millió eurót költenek, ám maguknak a nyugdíjasoknak ebből szinte egyáltalán nem származik haszna" – érvelt a szakszervezeti tömörülés közleményében.