2021. július 25., vasárnap

Szakértő: A beoltottak kevésbé fertőznek, és enyhébbek a tüneteik

A kutatások azt bizonyítják, hogy azok, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást, kevésbé fertőznek meg másokat, ezt nyilatkozta a kraljevói Állatorvosi Intézet mikrobiológusa, Milanko Šekler.

A szakember a Szerbiai RTV műsorában elmondta, nem lepte meg, hogy vannak olyanok, akik már felvették a védőoltás mindkét adagját, aztán később mégis megfertőződtek. Az oltóanyaggyártók a harmadik fázisban végzett klinikai kísérleteik alapján a Pfizer-oltóanyag hatékonysága 95 százalékos, ami azt jelenti, hogy 5 százalék megfertőződhet, a Szputnyiké pedig 91,4 százalékos, ami azt jelenti, hogy egymillió oltott polgárból körülbelül 80 ezer ember elkaphatja a vírust. A kínai oltásnál ezt 79 százalékra deklarálták, később pedig 86 százalékra korrigálták, ami azt jelenti, hogy egymillióból 140 ezer ember fertőződhet meg.

Rámutatott, a fertőzött betegeknél enyhébb tünetek jelentkeznek.

Mint mondta, az antitestek mennyisége fontos, de ez nem garancia arra, hogy az illető nem fog megfertőződni. Az a személy is megfertőződhet, akinek 500 vagy 1000 antitest-számmal rendelkezik, tette hozzá.