2024. március 28., csütörtök

Nem biztos, hogy Laschet követi Merkelt

Sok kellemetlenséggel találta magát szembe az utóbbi időben Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) német kormánypárt elnöke. Még az sem kizárt, hogy nem lesz kancellárjelölt a szeptemberi országos parlamenti választáson.

Németországban a két konzervatív kormánypártnak, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) és a Keresztényszociális Uniónak (CSU) május 23-áig kellene eldöntenie, ki legyen a kancellárjelöltjük a szeptemberben esedékes szövetségi (Bundestag-) választáson. Korábban még úgy tűnt, Armin Laschet lehet a megfelelő személy, hiszen januárban őt választották meg a CDU vezetőjévé, és akkor sokan Angela Merkel kancellár leendő hivatali utódaként tekintettek rá.

Azóta sok minden megváltozott, és egyre több jel utal arra, hogy Laschet helyett a CDU-CSU támogatásával talán valaki más indul a kancellári posztért. A pártján belül is akadnak olyanok, akik bizalmatlanok vele szemben, a CSU-ban pedig még többen vannak, akik ebbe a csoportba tartoznak. A CDU-ban már az is elhangzott, hogy Laschet helyett sokkal jobb lenne Markus Söder CSU-vezetőt, bajor miniszterelnököt kancellárnak jelölni. A párt több politikusa nemrég nyílt levélben is megfogalmazta ezt a javaslatot. Szerintük a személyes ambíciókat háttérbe kell szorítani, mert „nyilvánvaló, hogy egy másik politikus elfogadottsága nagyobb”. Ez a bizonyos másvalaki pedig Söder.

Az ügyben megszólalt Laschet is, aki a héten kijelentette: olyan jelöltet kell találni, aki a legesélyesebb arra, hogy „egész Németországban győzelmet arasson”. Vetélytársa Söder rafináltabb megoldást javasolt. Szerinte a jelölési folyamatba be kell vonni Merkelt is, aki már korábban jelezte: az őszi választás után teljesen visszavonul a politikától.

Pedig a legutóbbi közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy a választók 58 százaléka elégedett a kancellár munkájával. Bár az előző felméréshez képest ez 6 százalékos visszaesés, Laschet alighanem még egy ilyen eredménnyel is elégedett lenne, hiszen az ő támogatottsága alig 26 százalék.

Söder 54 százalékos népszerűsége már-már Merkelével vetekszik, és kétszer nagyobb, mint Lascheté, ami egyre nagyobb aggodalmat kelt a CDU-ban. Merkel ráadásul a járvány elleni küzdelemben folyamatosan Södert dicsérte, Laschetet pedig inkább bírálta. Az utóbbi időben többször már az is megtörtént, hogy vitába keveredtek. Néha Merkel szólt rá Laschetra, olykor meg Söder, amit az érintett sem hagyott szó nélkül.

A perpatvar, a járvány elleni intézkedések, a CDU-CSU néhány politikusának korrupciós ügye és egyéb okok miatt nagyot zuhant mindkét párt népszerűsége. A legutóbbi közvélemény-kutatások alapján az valószínűsíthető, hogy a konzervatív pártszövetség – ha most tartanák a Bundestag-választást – csak 28 százalékot kapna, azaz hét-nyolc százalékkal többet, mint az ellenzékben politizáló, második helyezett Zöldek.