2024. március 28., csütörtök
TARTOMÁNYI TISZTSÉGVISELŐINK

Fejlesszük a vajdasági sportot!

Kormányos László: Folyamatosan felméréseket végzünk a minél jobb feltételek megteremtése érdekében

Kormányos László, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság sporttal megbízott segédtitkára az újvidéki TIMS Sport és Turizmus Magánkarán szerzett sportmenedzser és asztalitenisz-edző képesítést. A későbbiek folyamán Belgrádban szerezte meg közgazdászi mesterfokozatú diplomáját. A segédtitkári tisztség betöltése előtt is aktívan részt vett a vajdasági magyar sportstratégia elkészítésében tartományi képviselőként.

A tavalyi önkormányzati választások után Csókán ideiglenesen a községi elnök tanácsadói beosztását töltötte be, majd 2021 januárjában nevezték ki a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság sporttal megbízott segédtitkárának. Beszélgetésünk során a titkárság munkájáról és támogatásairól ejtett szót.

– Jelenleg a sportszektor munkáját irányítom. A szektoron belül két csoport működik, az olimpiai, paralimpiai sport, illetve a nemzetközi projektek fejlesztési csoportja, valamint a nem olimpiai, iskolai, egyetemi és a szabadidős sport fejlesztését szorgalmazó csoport. A két csoport munkáját irányítja a segédtitkár. Számomra nem volt ismeretlen a sport fogalma, mivel a csókai asztaliteniszklub tagjaként évtizedeken át Szabó István mesteredző nevelésében részesültem. Nálam ebben az időszakban került fókuszba a sport szeretete – magyarázta László.

A sportszektor többek között biztosítja a polgárok igényeinek és érdekeinek megvalósítását a sport területén, elemzéseket készít az olimpiai és nem olimpiai sportok, az iskolai, az egyetemi és a szabadidős sport fejlesztése érdekében, segíti a sport területén működő szervezeteket, támogatja a sportesemények szervezését, valamint a sportlétesítmények felújításáért, karbantartásáért is felelősséget vállal.

– Február 1-jén jelentek meg az idei évre vonatkozó pályázataink. Közülük kettő már lezárult. Az első pályázattal eszközvásárlást támogattunk, olyan eszközök beszerzését, amelyek hozzájárulnak a női sport erősítéséhez. A meghirdetett program magába foglalta a továbbképzések, edzői kurzusok és egyéb szakmai képesítések támogatását is. Erre a célra 4 millió dinárt különítettünk el. A pályázat egy hónapig volt nyitva, és 66 sikeres pályázatot választottunk ki, már a szerződések aláírása is megtörtént, jelenleg az eszközök kifizetése folyik. Emellett volt egy pályázati lehetőség a Vajdaság számára fontos sportversenyek és nemzetközi rendezvények szervezésére, illetve a vajdasági sportolók külföldi versenyeken való fellépését is támogattuk a program keretében. A pályázat április 1-jén zárult, ebben a körben is szép számban érkeztek pályázatok, ezeknek az értékelése azonban még folyamatban van – emelte ki.

Július 1-jéig pályázhatnak a sportszervezetek programok szervezésére, amik majd hozzájárulnak a vajdasági sportágazatok fejlődéséhez. Egy külön pályázat pedig az iskolai és az egyetemi sport eszközfejlesztését célozza meg, melyre 2 millió dinárt szánnak. A négy pályázati körben összesen 31 millió dinár nagyságrendben írtak ki pályázatokat, ezenfelül a sportlétesítmények fejlesztését, a sportpályák kiépítését és felszerelését 41 millió dinárral támogatja a titkárság. Különböző sportágazati szövetségek finanszírozása céljából az idén 75 millió dinárt különítettek el a rendes tevékenységek támogatására, a külön programokra pedig valamivel több mint 13 millió dinárt ítéltek oda.

– Folyamatosan terepen vagyunk, és felméréseket készítünk. A titkárság idei tervében és munkaprogramjában a Fejlesszük a vajdasági sportot! elnevezésű projekt megvalósítása is szerepel, amely magába foglalja a vajdasági önkormányzatok körbejárását. Látogatásaink célja az lesz, hogy munkamegbeszéléseket szervezzünk a helyi önkormányzat képviselőivel a sportrendszer hatékonyabb működése céljából – mesélte László, aki elmondta, a koronavírus miatt előállt gazdasági helyzetben jelentősen csökkentek a titkárság eszközei, de bízik abban, hogy a helyzet helyreállásával pluszeszközökhöz juthatnak, és a sportot jobban tudják majd támogatni.

A Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság is hozzájárul az idei hegyikerékpáros Európa-bajnokság megszervezéséhez. A jeles sportesemény augusztusban kerül megrendezésre Péterváradon. A segédtitkártól megtudtuk, a tehetséges fiatal sportolók támogatása is folyamatban van, erre 10 millió dinárt különítettek el. A sportágazatok szövetsége által benevezett ígéretes sportolók közül 60 fiatal részesül majd a titkárság ösztöndíjcsomagjában, a kiemelt sportágazatok rangsorával összhangban. László külön biztatná a vajdasági kiemelt magyar sportolókat, hogy a jövőben bátrabban pályázzanak egyesületeiken keresztül.