2024. március 29., péntek

Döntött a válságtörzs: az üzletközpontok nyithatnak, a tanulók még kivárnak

A bevásárlóközpontok újranyitásáról és a tanulók visszatéréséről az iskolapadba döntött ma reggeli ülésén a köztársasági válságtörzs. Hétfőtől, április 12-étől a bevásárlóközpontok kinyithatnak, és 22 óráig dolgozhatnak. A bevásárlóközpontokon belül működő vendéglátóipari létesítmények továbbra is zárva maradnak. Ezek nyitása április 19-ére várható, ma nem született döntés. A Blic napilap értesülése szerint a jövő héten tűzik napirendre a kávézók és éttermek teljes nyitásának kérdését.

A tanulókat illetően a döntést egy újabb járványügyi helyzetfelméréstől teszik függővé, vagyis, amennyiben csökkennek a számok, a tanulók visszatérhetnek az iskolapadokba a szeptember 1-jei modell szerint, ami azt jelenti, hogy visszatérhetnek az iskolapadokba, vagy kombinált oktatásban részesülnek.

Mint ismeretes, a válságtörzs korábban már elfogadta az oktatási minisztérium azon javaslatát, hogy a diákok kisebb csoportokban, és az egészségügyi szabályokat szigorúan betartva, bemehessenek az iskolába felelni, vagy osztályzatot javítani.

Az újabb lazítások a országos járványügyi adatoktól függnek, amelyek az utóbbi időben enyhe csökkenést mutatnak. Tegnap 3625 újonnan fertőzött beteget regisztráltak, ami az egy héttel ezelőttihez viszonyítva 1000-rel kevesebb.