2024. április 18., csütörtök

Év végéig visszatér a régi ritmus

Helyi vállalkozók és Pásztor István VMSZ-elnök részvételével tartottak kerekasztal-megbeszélést Óbecsén

Mezőgazdasági termelők, állattenyésztők, vendéglátóipari és más vállalkozók mutatkoztak be pénteken Óbecsén, azon a kerekasztal-megbeszélésen, amelyen a járványhelyzet okozta gondok kerültek terítékre. A község vállalkozóival Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszélgetett a Than Emlékházban.

Friss László zöldségtermesztőnek sok gondja akadt az elmúlt egy évben.

– A járvány ideje alatt a kijárási korlátozások, a betegségek, valamint a menzák, az iskolák és a boltok bezárása miatt komolyan csökkent a kereslet a termékeink iránt. Ha sikerül értékesítenünk, akkor sok esetben nehéz a megfizettetés, mert kimerült a gazdaság, nem tudunk a termékeink értékéhez idejében hozzájutni, és ezáltal egy láncreakció keletkezik – mondta el érdeklődésünkre Friss László.

A vállalkozók tapasztalatai alapján fontos kérdésekre keresték a választ a szervezők, dr. Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének elnöke és az esemény szervezője szerint az intézkedéseknek nemcsak a termelést, hanem a foglalkoztatást is serkenteniük kell.

Sok vállalkozó szerette volna megosztani a tapasztalatait a politikusokkal (Fotó: Fehér Rózsa)

Sok vállalkozó szerette volna megosztani a tapasztalatait a politikusokkal (Fotó: Fehér Rózsa)

Sok cég megsínylette az elmúlt egy évet, de túlnyomó többségük talpon maradt, amihez az állam is segítséget nyújtott – jelentette ki Pásztor István.

– Most arra kell felkészülniük a vállalkozásoknak, hogy élni tudjanak azokkal az önkormányzati, tartományi, országos vagy anyaországi költségvetési forrásokkal, amelyeket igénybe lehet majd venni. Azt remélem, hogy az év végéig visszatérünk abba a ritmusba, amit megszoktunk a járvány előtt – mondta a VMSZ elnöke.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nemrég egy magyar beruházásból épülő szálloda alapkőletételekor járt a városban, a legújabb hírek szerint pedig egy újabb magyar beruházás is lesz Óbecsén: egy másodlagos hulladékfeldolgozó vállalat, a Metal Shredder Hungary Kft. itt építi meg új feldolgozó üzemét.

– Óbecse gazdasága a privatizációból nem jött ki jól, de ezt az időszakot most már magunk mögött tudhatjuk. Azt látom, hogy a községnek megvan a befektetésvonzási ereje, mert olyan komoly vállalkozások működnek ma már itt, amelyek viszik a vállalkozási környezet jó hírét, és ennek köszönhetően újabb és újabb cégek érkeznek. Nagyon fontos szerepe volt ebben annak is, hogy a magyar kormány különböző pályázatokon keresztül lehetőséget teremtett arra, hogy mintegy 50 magyarországi vállalkozás kezdjen el működni Szerbiában – ez lendületet ad az egész térségnek, így Óbecsének is – tette hozzá Pásztor István.

A kerekasztal-megbeszélésen csaknem 25 óbecsei és környékbeli vállalkozó vett részt.