2024. március 29., péntek

Kiaknázatlan kincsek a pusztuló kastélyok

Törökbecsére és Óbecsére látogatott Maja Gojković művelődési és tájékoztatási miniszter

Törökbecsén és Óbecsén is tiszteletét tette pénteki körútja során Maja Gojković művelődési és tájékoztatási miniszter. A bánáti városban Saša Maksimović polgármester fogadta, akivel meglátogatta a felújításra váró, csaknem háromszáz éves magtár épületét, valamint a Glavaš-házat.

A művelődési és tájékoztatási minisztérium a kultúra decentralizálásán dolgozik, ezért kerül sor az ezekhez hasonló vidéki látogatásokra – nyilatkozta az újságíróknak Maja Gojković.

Maja Gojkovićot Óbecsén Dragan Tošić polgármester fogadta (Fotó: Fehér Rózsa)

Maja Gojkovićot Óbecsén Dragan Tošić polgármester fogadta (Fotó: Fehér Rózsa)

– Elérkezett az idő, hogy komolyan foglalkozzunk ezzel a kérdéssel, ezért kell a mindenkori művelődési és tájékoztatási miniszternek a helyszínen megismerkednie a kisebb önkormányzatok lehetőségeivel és gondjaival. Új programunk is van: pár nappal ezelőtt egy munkacsoport alakult a kormányon belül, amely az eddig kihasználatlan és pusztulófélben lévő villaépületekkel és kastélyokkal foglalkozik. Ezeknek az ingatlanoknak a nagy része állami tulajdonban van, és el kell döntenünk, hogy mi legyen a sorsuk. Külföldön ezeket a lehetőségeket a magáncégek és az állam közös erőfeszítéseivel remekül ki tudják már aknázni. Óbecsén ilyen nagy kincs a Fantast, Bogdan Dunđerski kastélya. Remélem, hogy a közeljövőben végre sor kerül a vagyon-visszaszármaztatásra, és ezt követően új tulajdonosa, a Matica srpska rendezni fogja a kastély további sorsát – jelentette ki a miniszter asszony.

Óbecsén a Dragan Tošić polgármester kabinetjében folytatott megbeszélés után Maja Gojković meglátogatta a Városi Színházat is, amelyre komoly felújítás vár. A tetőszerkezet rekonstrukciójára, várhatóan az önkormányzat és a minisztérium közös finanszírozásával, a remények szerint jövőre kerül sor.